Bruselj znova opozarja na neizvajanje načrta za premestitev beguncev

Od 160.000 predvidenih premestitev so jih doslej izvedli manj kot 500.
Objavljeno
10. februar 2016 09.37
Mo. B., Ma. Ja., STA
Mo. B., Ma. Ja., STA

Bruselj − Evropska komisija je danes znova opozorila na nezadostno izvajanje načrta za premestitev beguncev iz Grčije in Italije v druge članice Evropske unije. Od 160.000 predvidenih premestitev so jih doslej namreč izvedli manj kot 500.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je zaradi neizvajanja načrta za premestitev beguncev znotraj Unije poslal pismo vsem notranjim ministrom članic in jih opozoril, da jih veže dogovor o tem načrtu, piše Slovenska tiskovna agencija. Članice so se namreč jeseni dogovorile, da bodo v dveh letih premestile 160.000 beguncev, a iz Grčije so jih doslej premestile le 218, iz Italije pa 279.

Ta načrt je treba izvajati takoj, nujno je dati v višjo prestavo, združiti prizadevanja in sile, je ob predstavitvi svežnja, v katerem je komisija ocenila dosedanje ukrepanje v begunski krizi, pozval Avramopulos. »Manjka učinkovitost na terenu,« je še izpostavil komisar. »Izgubili smo že precej časa ... To je nesprejemljivo,« je opozoril in vse članice pozval, naj bolj kot kdaj koli prej okrepijo skupna prizadevanja.

Italijo in Grčijo je komisar izrecno opozoril, da morata nujno zagotoviti, da bodo delovale vse žariščne točke, piše STA. Zdi se, da sta državi pospešili ta prizadevanja, kar je pozitivno znamenje, je ocenil. V Grčiji komisar pričakuje, da bo vseh pet žariščnih točk v celoti delovalo v desetih dneh. Podobno optimističen je glede šestih žariščnih točk v Italiji. V mesecu dni pričakuje velike spremembe na terenu v obeh državah.

Komisija je ob tem še izpostavila, da se je število oseb, ki jim v Grčiji in Italiji odvzamejo prstne odtise in jih registrirajo, že strmo povečalo. Število prebežnikov, katerih prstni odtisi so vključeni v Eurodac, se je v Grčiji z osmih odstotkov, kolikor jih je bilo septembra lani, zvišalo na 78 odstotkov januarja letos, v Italiji pa v enakem obdobju s 36 na 87 odstotkov, navaja komisija.

Predlagali izjemo za Avstrijo

Za Avstrijo je komisija zaradi velikega migracijskega pritiska predlagala delni začasni suspenz pri izvajanju  načrta za premestitev prebežnikov, piše STA. Državi zaradi velikega migracijskega pritiska ne bo treba sprejeti 30 odstotkov beguncev, ki naj bi jih v državo premestili letos. Avstrija je po Švedski druga članica, ki bo lahko izkoristila to možnost.