Streljanje med preiskavo v Bruslju

V incidentu so bili ranjeni štirje policisti in ubit osumljenec. Mediji poročajo o dveh osumljencih, ki sta še na begu.
Objavljeno
15. marec 2016 18.01
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj - Med protiteroristično preiskavo, povezano z napadi v Parizu 13. novembra lani, je v bruseljski četrti Forest prišlo do streljanja. En osumljenec je bil ubit.

Ko so popoldne policisti pozvonili na vrata stanovanja, v katerem naj bi bili osumljenci, so bili takoj tarča strelov iz avtomatskega orožja. Sprožena je bila širša operacija, območje okoli stanovanjske zgradbe je bilo zaprto, otroci so morali ostati v šolah. Zvečer je so enote specialne policije izpeljale napad. V stanovanju je bil ubit en osumljenec. V operaciji so bili lažje ranjeni štirje policisti. Belgijski premier Charles Michel je sporočil, da operacija na terenu še poteka. Svet za nacionalno varnost naj bi zasedal jutri.

Po prvih navedbah belgijskega državnega tožilstva identiteta mrtvega še ni bila znana, gotovo pa ni francoski državljan Salah Abdeslam, ki je sodeloval v pariških napadih in je pred njimi živel v bruseljski četrti Molenbeek. Sicer najbolj iskani osumljenec Abdeslam tudi ni bila na muhi preiskave stanovanja v Forestu. Sinoči se je še ugibalo, da je bil stanovanju še eden ali dva napadalca, ki da sta zbežala čez streho zgradbe in sta še na begu. Uradnih informacij o pobeglih osumljencih še ni bilo.

V operaciji v Bruslju so sodelovali tudi francoski policisti. Pariški napadalci so imeli tesne vezi z Brusljem. Več vpletenih je prihajalo iz belgijskega glavnega mesta. Tudi njihov organizator Abdelhamid Abaud je pred odhodom v Sirijo živel v Bruslju. Po napadih so v Belgiji izpeljali več preiskav in priprli več ljudi, osumljenih sodelovanja s teroristi. V pariških napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je umrlo 130 ljudi.