Britanci na referendum 23. junija

Izstop iz Unije bi po Cameronovih besedah ogrozil britansko gospodarsko in nacionalno varnost.
Objavljeno
20. februar 2016 14.38
BRITAIN-EU-POLITICS
Jure Kosec
Jure Kosec

London − Referendum o prihodnosti članstva Velike Britanije v Evropski uniji bo 23. junija, je dan po koncu vrha Evropske unije, na katerem so voditelji držav članic sklenili dogovor o predlaganih reformah, potrdil britanski premier David Cameron. Članom svojega kabineta je dopoldan predstavil podrobnosti dogovora, na podlagi katerega bo državljanom priporočil, naj na voliščih to poletje glasujejo za obstanek države v EU.

»Kabinet se je strinjal, da vlada podpre obstanek Britanije v reformiranih Evropski uniji,« je Cameron povedal v kratki izjavi za javnost pred vhodov v Downing Street 10. Ponovil je razloge, zakaj misli, da bi Britanija morala ostati del EU. Izstop iz Unije bi po njegovih besedah ogrozil britansko gospodarsko in nacionalno varnost. »Odločitev o obstanku EU bo ena od največjih, ki jih bomo morali sprejeti v našem življenju,« je dejal. 

Cameron hoče referendum izpeljati čim prej, čeprav se je konservativna stranka v svojem predvolilnem programu zavezala, da bo glasovanje izvedla najkasneje do konca leta 2017. Referendumska kampanja bo tako trajala štiri mesece. Privrženci novega dogovora med EU in Britanijo, za katerega Cameron trdi, da njegovi državi podeljuje posebni status znotraj osemindvajseterice, bodo poskušali prepričati volivce, da je Britanija na pogajanjih dobila tisto, kar si je želela. Nasprotna stran bo poskušala dogovor prikazati kot slepilni manever, ki ne rešuje ključnih vprašanj in pomislekov, moč pa ohranja v Bruslju.

Vse do danes ni bilo jasno, koliko članov ministrskega kabineta se bo pridružilo premierovemu pozivu volivcem, naj glasujejo za obstanek države v EU, in koliko jih bo podprlo izstop, tako imenovani brexit. Preden je Cameron ta teden odšel v Bruselj, so otoški mediji pisali o vsaj petih upornikih, sicer manj vidnejših članih kabineta. Včeraj, tik pred sklenitvijo dogovora v Bruslju, je javnost izvedela še za šestega: pravosodni minister Michael Gove je Cameronu sporočil, da se bo pridružil kampanji za izstop države iz EU. Gove, eden od bolj sposobnih in spoštovanih politikov na Otoku, bo po besedah poznavalcev, argumentom nasprotnikov članstva v EU dal večjo legitimnost in intelektualno težo.

Več vidnih članov Cameronovega kabineta je s svojo odločitvijo odlašalo vse do zadnjega, med njimi notranja ministrica Theresa May in minister za kulturo Sajid Javid. Oba sta danes potrdila, da bosta med referendumsko kampanjo zagovarjala obstanek Britanije v Uniji. Theresa May, ena od bolj konservativnih predstavnic premierove ekipe, je v izjavi za javnost članstvo v EU povezala z varnostjo. »EU je daleč od popolnosti in nihče ne sme dvomiti o tem, da mora biti [včeraj] sklenjeni dogovor del daljšega reformnega procesa − enega od pogojev za uspeh v spreminjajočem se svetu,« je poudarila. »Toda iz razlogov, kot so varnost, zaščita pred kriminalom, trgovanje z Evropo in dostop do trgov po vsem svetu, je v našem nacionalnem interesu, da ostanemo članica Evropske unije.«

Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn je dogovor, ki ga je Cameron sklenil v Bruslju označil za »postransko stvar«, spremembe, ki jih izpogajal, pa za »v precejšnji meri irelevantne«. Corbyn je vseeno potrdil, da bodo laburisti podprli obstanek države v EU. »Med drugim zato, ker prinaša investicije, delovna mesta in zaščito za britanske delavce in potrošnike,« je dejal.

Dogovor je komentirala tudi škotska prva ministrica in vodja škotski nacionalistov Nicola Sturgeon. Vse, ki želijo, da Škotska ostane del EU, je pozvala, naj se vključijo v kampanjo in z vso vnemo zagovarjajo svoje stališče.