Bo zadnjo besedo rekel München, Bruselj ali Washington?

Čedalje več evropskih politikov in poslovnežev poziva k ukinitvi protiruskih sankcij do poletja.
Objavljeno
05. februar 2016 15.26
Polona Frelih
Polona Frelih

Čedalje več evropskih politikov na glas izraža mnenje, da so sankcije proti Rusiju politično neučinkovite in gospodarsko uničujoče tako za Rusijo kot evropske države, zato izražajo upanje, da jih bodo že junija ukinili. O tem bo tekla beseda na varnostni konferenci v bavarski prestolnici Münchnu prihodnji teden, na kateri bo sodeloval tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

»Klepetali bomo o sankcijah, vendar ne na sami konferenci, ampak v ozadju,« je bil odkrit republikanski senator John McCain. Kdo bo imel glede sankcij zadnjo besedo: München, Bruselj ali Washington? Z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom so zahodni voditelji vedno lažje sklepali kompromise kot z njegovim predhodnikom in naslednikom Vladimirjem Putinom in prav on bo v letos v Münchnu vodil rusko delegacijo.

Z njim se je pred dnevi v Moskvi srečal namestnik avstrijskega kanclerja Reinhold Mitterlehner. »Več kot tisoč avstrijskih podjetij posluje z Rusijo, kjer imamo poleg tega kar 500 avstrijskih podjetij. Zaradi sankcij je prizadetih 40 tisoč uslužbencev,« je poudaril avstrijski gost. Njegov obisk je bil povezan z zelo konkretnih projektom - plinskim projektom Severni tok -2, ki naj bi ruski plin pripeljal direkto v Nemčijo, s čimer bi se izognili tranzitu čez ozemlje Ukrajine. Slednja je na evropsko komisijo že vložila pritožbo, češ da projekt ogroža nemoteno dobavo plina državam jugovzhodne Evrope. Avstrijski OMV je eden od petih evropskih pofjetij, ki ima poleg Gazproma v projektu lastniški delež.

Bavarski premier dviga prah

Veliko prahu je dvignil obisk bavarskega premierja Horsta Seehoferja pri Putinu, na katerem je poudaril, »da želi pošteno prispevati k obnovitvni zaupanja in normalnosti v tem težavnem političnem okolju« in da pričakuje »skorajšnjo sprostitev sankcij«. Ruski predsednik ga je označil za »posebnega gosta«, saj kar 20 odstotkov nemško-ruske trgovinske menjave poteka z Bavarsko, kar 50 odstotkov nemških investicij v Rusiji pa je pravzaprav bavarskih. Povsem razumljivo je, da so bavarski podjetniki srečanje pozdravili. V tujem tisku ter Berlinu so obisk ostro kritizirali in pri tem poudarjali zlasti Seehoferjeve pozive k zaostritvi nemške azilne politike, pa četudi gre za temo, ki s sankcijami nima nobene zveze.

»Zgovorno je, da se Seehofer povezuje s politiki, ki hočejo razdeliti Evropo in izvajajo mobilizacijo proti humani migracijski politiki,« je bil za Neue Osnabruecker Zeitung kritičen predsednik parlamentarnega odbora nemških Zelenih. Očitke, da poskuša v Evropsko unijo vnesti razkol, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov zavrnil že na tradicionalni novoletni novinarski konferenci. »Nismo zainteresirani, da bi Evropska unija postala šibka ali da bi se v njej pokazale razpoke, ki bi vodile do razpada. Zainteresirani smo za močno in združeno Evropsko unijo, saj lahko le s takšno udobno poslujemo in tudi sicer sodelujemo. Seveda se ne moremo pretvarjati, da ne vidimo, kaj se dogaja,« je dejal šef ruske diplomacije. Do Seehoferjevega obiska v Moskvi je bil kritičen tudi poslanec Socialnih demokratov Niels Annen, ki je poudaril, »da zunanje politike ne pišejo v Münchenu, ampak v Berlinu.«

Francija lobira

Trenutno najbolj odločno za ukinitev sankcij proti Rusiji lobira Francija, ki v zameno pričakuje ukinitev ruskega embarga na uvoz evropskih prehrambenih proizvodov. Predsednik največjega francoskega kmetijskega sindikata Xavier Beulin je francoskega predsednika Françoisa Hollanda tako pozval, naj se o tem pogovori z nemško kanclerko Angelo Merkel, s katero se bo v nedeljo srečal v Strasbourgu. »Seveda si zelo želim, da bi sankcije ukinili. Tega si želijo tudi francoski predsednik in vlada. Za to smo storili vse. Konča odločitev je seveda v rokah Bruslja, « je pojasnil francoski minister za kmetijstvo Stéphane Le Foll. »Sankcije niso same sebi namen. Škodijo Rusiji, Franciji in Evropi,« je francoski zunanji minister Laurent Fabius izrazil upanje na čimprejšnjo implementacijo mirovnega sporazuma iz Minska o končanju sovražnosti na vzhodu Ukrajine, s čimer zahod pogojuje ukinitev sankcij.

V zadnjih dneh Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) iz Donbasa sicer spet poroča o številnih kršitvah premirja. »Naš cilj je, da sankcije do junija ukinemo,« je napovedal francoski minister za gospodarstvo, industrijo in digitalne zadeve Emmanuele Macron, ko se je v Moskvi udeležil zaasedanja francosko-ruskega odbora za gospodarstvo, finance in trgovino, ki je potekal prvič po letu 2013.

Evropsko zbliževanje z Rusijo ni po godu Združenim državam Amerike, kjer so v nasprotju z EU trgovanje z Rusijo navkljub sankcijam celo okrepili. »Med Evropejci je ogromno govora o ukinitvi sankcij. Veliko je držav, ki iščejo izhod. O tem poslušam že mesece. V številnih državah pritiskajo z ukinitvijo sankcij, najbolj v Nemčiji. Odločitev o tem bo do določene mere odvisna od ameriškega vodstva,« je republikanski senator John McCain še dodatno prispeval k razblinjanje iluzij o samostojni evropski zunanji politiki.