Ciper, Izrael in Grčija o gradnji plinovoda do Evrope

Ciper in Izrael sta v preteklih letih odkrila precejšnje zaloge zemeljskega plina pod morskim dnom v Sredozemskem morju.
Objavljeno
28. januar 2016 17.36
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Nikozija – Ciprski predsednik Nikos Anastasiades je danes gostil srečanje s premierjema Grčije in Izraela Aleksisom Ciprasom in Benjaminom Netanjahujem. Pogovori voditeljev so se se vrteli predvsem o načrtih za izgradnjo plinovoda do Evrope.

Čeprav zavezništvo med temi državami v zadnjem času temelji predvsem na plinskih zalogah v vzhodnem Sredozemlju, so se današnji pogovori osredotočali tudi na teme, kot so vodni viri in turizem.

Netanjahu je po poročanju Slovenske tiskovne agencije povedal, da bodo Izrael, Ciper in Grčija oblikovali skupen odbor, ki bo preučil načrte za izgradnjo plinovoda med Izraelom in Ciprom ter nato do Grčije.

Voditelji so razpravljali tudi o načrtih za položitev podvodnega kabla, ki bi povezal električna omrežja vseh treh držav, je Netanjahu povedal na novinarski konferenci po srečanju.

Okrepljeno sodelovanje, tudi na vojaškem področju

Izraelski premier je poudaril, da so v luči številnih konfliktov na Bližnjem vzhodu trenutni časi nemirni. Okrepljeno sodelovanje med tremi demokracijami pa bo po njegovih besedah prispevalo k stabilnosti, varnosti ter blaginji v teh treh državah in tudi v regiji, piše STA.

Netanjahu je povedal, da se je z Anastasiadesom in Ciprasom pogovarjal še o sodelovanju na področju upravljanja z vodami, turizma, visokotehnološkega sektorja, gasilstva ter na področju iskalnih in reševalnih misij v vzhodnem Sredozemlju.

Ciper in Izrael sta v preteklih letih odkrila precejšnje zaloge zemeljskega plina pod morskim dnom v Sredozemskem morju. Cipras pa je danes poudaril, da bi lahko Grčija postala most za transport energije iz Izraela in Cipra.

Omenjene tri države so se v luči vse nemirnejših razmer na Bližnjem vzhodu v zadnjih mesecih precej zbližale in sodelovanje okrepile tudi na vojaškem področju, še piše STA.