Črnogorec domnevni vodja avstralskega podzemlja

Kartel Vasa Ulića: Glavne baze naj bi imel v Črni gori, Španiji in na Nizozemskem, v Avstralijo vsako leto izvozi šest ton mamil.
Objavljeno
13. september 2017 20.44
Vili Einspieler
Vili Einspieler
V Podgorici so pred kratkim prijeli najbolj iskanega šefa trgovcev z narkotiki Vasa Ulića, ki ga je avstralska zvezna policija poimenovala črnogorski Escobar in drugi Darko Šarić. Avstralska policija je dokumentacijo o Uliću že leta 2014 posredovala črnogorskim tožilcem, ti pa so jo pospravili v predal.

Po navedbah avstralskih medijev črnogorski tožilci niso hoteli ugoditi zahtevam Avstralije, ker Črna gora ne izroča svojih državljanov in ker niso bili prepričani, da lahko dokažejo, da je bilo katero koli mednarodno kaznivo dejanje, skupaj s preprodajo tone kokaina, heroina in ekstazija v Avstraliji in po vsem svetu v letih 2007 in 2008, storjeno na črnogorskem ozemlju. Vasa Ulića so označili za šefa avstralskega podzemlja, ki da stoji za enim izmed največjih svetovnih kartelov, ki se ukvarja s tihotapljenjem narkotikov, pranjem denarja ter trgovanjem z ljudmi in orožjem.

Drugi Šarić deluje po vsem svetu

Ulićev zagovornik Danilo Micović je za črnogorski dnevnik Vijesti pojasnil, da so njegovo stranko prijeli zaradi domnevnega kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in preprodaje opojnih drog. Pred posebnim tožilcem se je Ulić izrekel za nedolžnega, v priporu pa so ga pridržali, da ne bi pobegnil ali vplival na priče. Posebno državno tožilstvo bo zaslišalo Duška Gligorovskega, Petra Kasidisa, Kirsa Kostopoulosa in številne druge priče. Črnogorska policija je tudi sporočila, da je bil Ulić več kot dve desetletji ena glavnih tarč najpomembnejših policij v svetu. Ni pa pojasnila, zakaj so ga aretirali šele deset let po pridobljenem prisluškovalnem gradivu, v katerem so njegovi pogovori z drugimi člani kriminalne združbe.

V obdobju 2007/2008 je avstralska policija pri članu njegovega klana zaplenila večjo pošiljko narkotikov, Ulić pa je menda organiziral kriminalno združbo, katere člani so postali tudi Rade Ljuboja, Dejan Medan, Dimitris Papadimitrou in Fabian Quaid. Ulića sumijo, da je novo združbo nadzoroval po telefonu ali prek drugih članov iz Črne gore, nastala pa je zaradi tihotapljenja ekstazija v Avstralijo. Kriminalni skupini so zaplenili dobrih 44 kilogramov prahu MDMA za izdelavo tabletk ekstazija. Avstralski mediji so pred dvema letoma trdili, da so glavne baze združbe v Črni gori, Španiji in na Nizozemskem, vsako leto pa Ulićev kartel v Avstralijo izvozi dobrih šest ton mamil.

Črnogorski Escobar se je tudi letos znašel v avstralskih medijih, ki so se sklicevali na poročila tajnih služb, iz katerih izhaja, da se je Ulićev klan razširil po vsem svetu, poleg Avstralije deluje v Kolumbiji, Ameriki, Južni Afriki, JV Aziji, Kitajski, Indiji in Evropi. V Avstraliji so zaradi tihotapljenja mamil Ljuboja obsodili na 25 let zapora, Medana na 14, Papadimitrouja in Quaida pa na 17 let zapora.

Ključna priča atentata na Draškovića

Medtem ko so bili domnevni člani Ulićevega klana obsojeni na večletne zaporne kazni, je Ulića kreditirala tudi črnogorska vlada. Leta 2011 je njegovo podjetje Monte Shiraz od investicijskega razvojnega sklada (IFR) dobilo kredit v višini 42.000 evrov, da bi lahko končal gradnjo svojega vinskega centra v podgoriškem naselju Kakarička gora. Center za raziskovalno novinarstvo Črne gore (CIN-CG) je izbrskal, da je Ulić poleg kredita IFR dobil tudi 18.000 evrov posojila od črnogorske banke.

Ko so se avstralski mediji razpisali o Uliću, ki se je leta 1979 naselil v Sydneyju, je za Vijesti izjavil, da živi svobodno in da bi rad videl dokaze avstralskih oblasti o tonah pretihotapljenih mamil, orožju in umorih, ki mu jih pripisujejo. Domnevni vodja sydneyjskega podzemlja je zapustil Avstralijo leta 2005, slabo leto prej pa je bil obtožen za sodelovanje pri tihotapljenju 160 kilogramov ekstazija iz Belgije v Avstralijo, skritem v kontejnerju s pohištvom. Vasa Ulića in njegovega brata Nikolo so preiskovalci omenili kot ključni priči tudi v preiskavi atentata na prvaka Srbskega gibanja obnove Vuka Draškovića v Budvi leta 1999, vendar sta bila nedosegljiva za pravosodne organe.

Avstralska zvezna policija je že pred 15 leti poslala svojega oficirja za zvezo v tedanjo Zvezno republiko Jugoslavijo (ZRJ), da bi preiskal Ulićeve kriminalne aktivnosti in zveze. Avstralci so ugotovili, da je njegov prijatelj Milivoje Matović, znan kot Miša Kobra. Ko so Avstralci začeli preverjati Ulićeve povezave, so Miša Kobro, ki so ga povezovali z več likvidacijami v Beogradu, ubili iz zasede v Sydneyju. Naročnik je bil domnevno iz Balkana. Po tej likvidaciji se je Ulić seznanil z obtožbo, da je sodeloval pri tihotapljenju ekstazija iz Belgije v Avstralijo, vrednost pošiljke pa je bila ocenjena na 50 milijonov avstralskih dolarjev. V Avstraliji Ulića povezujejo tudi z Milanom Zarubico, vodjo kriminalne združbe, ki je v letih 2010/2011 v ilegalnih laboratorijih v Stari Pazovi, na Avali in v Ugrinovcih proizvajala amfetamin. Zarubica je organiziral proizvodnjo iz zapora, kjer služi 12-letno zaporno kazen, Ulić s svojo razvejano kriminalno mrežo pa naj bi bil njegov posrednik na avstralskem trgu z mamili.