Črnogorska opozicija dojemljiva za kravje kupčije

Premier Milo Đukanović ni povlekel še nobene politične poteze, ki mu ni prinesla uspeha.

tor, 26.01.2016, 08:00

Če ne bi bil dober politični taktik, se črnogorski premier ne bi obdržal na oblasti dve desetletji. Po potrebi si je pomagal s politiki, ki se obračajo po vetru. Ker je politična trgovina že od nekdaj del črnogorske folklore, ni najbolj verjetno, da bo nezaupnica odnesla očeta naroda.

Črnogorski parlament se bo najverjetneje že danes izrekel o nezaupnici vladi. Po mnenju premiera Mila Đukanovića glasovanje bolj skrbi opozicijo kot vlado in vladajočo Demokratsko stranko socialistov (DPS). Đukanović tudi ni popustil zahtevi koalicijske partnerice Socialdemokratske stranke (SDP), ki je pogojevala podporo vladi z odstopom dveh ministrov, ki sta izstopila iz SDP. Premier je poudaril, da ne gre za politično trgovino, temveč so pogoji za glasovanje o nezaupnici vladi nastali, ko je Črna gora dobila povabilo v Nato, kar je bil lanski ključni cilj državne politike.

Đukanović je pojasnil, da pred pozivom za članstvo v severnoatlantski vojaški zvezi ni hotel zapletati domače politične scene, zdaj pa daje vsem priložnost, da v parlamentu preverijo, ali je njegova vlada tehnična brez politične podpore ali ne. Po njegovih navedbah ni preverjal, kako gledata na glasovanje o nezaupnici vladi Pozitivna Črna gora ali SDP, brez podpore ene od teh dveh strank pa vlada ne more preživeti nezaupnice.

Preštevanje glasov za in proti vladi

Iz vrst SDP, ki je že skoraj dve desetletji Đukanovićeva koalicijska partnerica, so prišli namigi, da SDP ne bo glasovala za zaupnico vladi, ker bi to bila politična korupcija, glede na to, da se Đukanović ni hotel odreči spornima ministroma. Po njihovem je to tudi rušenje parlamentarnega dialoga, ki varuje Črno goro pred globljo politično krizo in destabilizacijo, ker so se vse stranke dogovorile, da bodo o vladi oziroma o pravnopolitičnem modelu razpravljale v hramu demokracije. Proti zaupnici vladi naj bi glasoval klub samostojnih poslancev, z izjemo dveh bivših poslancev SDP, in prosrbske parlamentarne stranke.

Politični analitiki ocenjujejo, da bo Đukanović preživel nezaupnico. Po njihovem ne bi bil njen pobudnik, če ne bi bil prepričan o pozitivnem izidu. Črnogorski premier namreč ni povlekel še nobene politične poteze, ki mu ni prinesla uspeha. Njegov glavni cilj naj bi bil razdreti koalicijo s SDP, ki je že dolgo nezanesljiva partnerica DPS. Po napovedih bodo za podporo vladi poleg DPS glasovale tudi stranke manjšinskih etničnih skupnosti in opozicijska Pozitivna Črna gora.

Glasovanja se ne bo udeležila opozicijska Demokratična fronta (DF), ki je včeraj začela proteste pred parlamentom, kjer bodo njeni privrženci vztrajali do konca glasovanja o nezaupnici vladi. Na njem ponovno zahtevajo oblikovanje prehodne vlade, ki naj bi pripravila predčasne parlamentarne volitve. Vlada lahko preživi, če bo dobila 41 od 81 glasov poslancev, kot je pojasnil predsednik skupščine Ranko Krivokapić, pa bodo redne parlamentarne volitve najkasneje jeseni. Datum za razpis novih volitev bo dogovorjen z EU, o rezultatih pa naj ne bi nihče dvomil. Po mnenju analitikov Đukanović ne bo padel, ker je del opozicije pripravljen na kravje kupčije in bo zagotovil potrebno nujno večino za obstanek vlade.

Razpad zakonske zveze vladajoče koalicije

Čeprav koalicijska oblast DPS in SDP traja že 17 let, se stranki že dve leti razhajata o posameznih kapitalskih naložbah v Črni gori. V javnosti je obračun prišel na dan v zvezi s privatizacijo in prodajo Kraljičine plaže, otoka Mamula in Svetega Stefana ter ladjedelnice Bijela in plantaže Agrokombinata 13. julij. Krivokapićeva SDP v odločitvah Đukanovićevih socialistov ni videla državnega interesa, z DPS pa naj bi vztrajala v zakonski zvezi le še zaradi pričakovanja povabila Nata, tako da sta se koalicijska partnerja znašla tik pred ločitvijo.

V DF so obtožili Pozitivno Črno goro Darka Pajovića, da pripravlja veliko prevaro volivcev, ker bodo njeni poslanci glasovali za Đukanovića. Iz Pozitivne Črne gore so včeraj sporočili, da pogojujejo zaupnico vladi z vstopom opozicije v izvršno oblast. V njihove namene sumi tudi Demos Miodraga Lekića. Če ne bodo sklepali kravjih kupčij, bo vlada padla, ker ima DPS zagotovljenih skupaj s strankami manjšin in novo stranko Socialdemokrati (SD), ki sta jo ustanovila bivša člana SDP Ivan Bratović in Vujica Lazović, le 39 glasov. Demos ne zaupa niti Krivokapićevi SDP, ki naj bi se odločila za ločitev z DPS tudi zaradi poročila evropske komisije, ki bremeni vladajočo stranko za afero »Posnetek« o strankarskem zaposlovanju in za kupovanje osebnih izkaznic za potrebe volitev.

Ali bo Đukanovićeva vlada preživela z glasovi Pajovićevih poslancev in ali bodo Krivokapićevi poslanci končno rekli ne vladavini Đukanovića, še ni mogoče zanesljivo napovedati, ker so politični transferji v Črni gori skoraj vsakodnevni. Prestopi poslancev iz enega v drug poslanski klub niso nič novega, poznavalci pa pravijo, da ni oblasti brez napake in opozicije brez »galame«.

Prijavi sovražni govor