Denar sveta vladar?

Kakšno Francijo želijo in kaj si mislijo drug o drugem, bo prva peterica predsedniških kandidatov lahko povedala nocoj med prvim televizijskem soočenjem na TF1.

Mi. P.
pon, 20.03.2017, 15:10

'Stranka denarja' ima med tokratnimi predsedniškimi volitvami preveč kandidatov, je včeraj, med slavnostnim nagovorom svojih privržencev v Accorhotels Arena, dejal Benoît Hamon, kandidat levice za predsednika Francije. S temi besedami je s prstom pokazal na tekmece: na liberalca in ustanovitelja gibanja En Marche! Emmanuela Macrona, ki da ga imajo v rokah centri denarne moči, ter na republikanca Françoisa Fillona in skrajno desničarko Marine le Pen, ki se kopljeta v finančnih škandalih. 

'Stranka denarja' ima več imen in več obrazov, je socialist, ki ga ankete javnega mnenja za zdaj ne postavljajo v drugi krog predsedniških volitev, okrcal kampanjo, češ da je povsem okužena z denarjem. Denar je že pred petimi leti »motil« Françoisa Hollanda, ki ga je na enem od svojih predvolilnih shodov označil za »sovražnika«, a za takega sovražnika, ki nima ne imena ne obraza. S svojimi besedami je precej vznemiril javnost, ki mu je brž vrnila, da se salonska levica v resnici ne more ravno spotikati ob bogastvo ...             

Zdaj je Hamon retorično stopil še korak naprej, zanj je denar utelešen v protikandidatih in je, kot je dejal, povsem ugrabil tokratne volitve ... »Mogoče imajo [protikandidati] občutek za finančne zadeve, jaz pa imam občutek za državo,« je Hamon dejal pred množico kakih 20.000 privržencev in se naprej obregal ob francosko državo, kjer so finance kralj in ena prvih motivacij v sodobni družbi.

Kakšno Francijo želijo in kaj si mislijo drug o drugem, bo prva peterica predsedniških kandidatov – Fillon, Hamon, Le Pen, Macron in Jean-Luc Mélenchon – lahko povedala nocoj med prvim televizijskem soočenjem na TF1. Nekateri so prepričani, da gre odslej v predvolilni kampanji 'za res'. Svoje retorične vrline ali pa nespretnosti bo lahko pred široko televizijsko javnostjo razkril tudi precejšnji politični novinec Emmanuel Macron. Pričakovanja so v resnici velika, kajti medtem ko se aferaško pogrezata Fillon in Le Penova, številni francoski volivci še vedno niso odločeni, komu bodo namenili svoj glas v prvem krogu predsedniških volitev 23. aprila.              

Prijavi sovražni govor