Dogovor začel veljati, a Grčija še ni nared za izvajanje

V Atenah opozarjajo, da za hitrejšo obravnavo prebežnikov potrebujejo več ljudi, a da na pomoč iz EU še čakajo.
Objavljeno
20. marec 2016 12.09
Mo. B.
Mo. B.

Atene – Danes je stopil v veljavo dogovor med Evropsko uniji in Turčijo, v skladu s katerim bi morala Grčija začeti vračati prebežnike nazaj v Turčijo. Za vsakega vrnjenega sirskega begunca iz Grčije bi nato neposredno iz Turčije v Unijo preselili drugega sirskega begunca. S tem naj bi prebežnike odvrnili od nevarnega potovanja na sever, a je dogovor začel veljati, še preden je Grčija vzpostavila delujoč sistem.

Grški vladni predstavniki pojasnjujejo, da bodo dogovor lahko implementirali postopoma, številne podrobnosti pa da so še vedno nedorečene – med drugim tudi ta, kako bodo prišleke obravnavali in na kakšen način vračali.

Namestnik notranjega ministra Janis Balafas je ob tem še pojasnil, da hitrejši postopek obravnave zahteva večje število osebja. Po trditvah grškega premiera Aleksisa Ciprasa so članice EU obljubile 2300 strokovnjakov - od prevajalcev, pravnikov do policistov. »Seveda nihče od teh ljudi še ni prišel. Ta trenutek imamo le politično odločitev. Zdaj jo moramo tudi udejanjiti,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal neimenovani grški vladni vir.

Prebežnike, ki so na grške otoke prispeli do današnjega roka, bodo s trajekti prepeljali na celino, tiste, ki bodo tja pripluli po današnjem dnevu, pa bodo identificirali in jih vrnili v Turčijo. Grški spletni portal Katimerini poroča, da včeraj v obmejni vasici Idomeni, kjer so po zaprtju makedonske meje obtičali tisoči, namenjeni na sever, včeraj niso zabeležili novih prihodov.

To vsekakor ne velja za grške otoke. Po poročanju Al Džazire je od polnoči pa do danes zjutraj na grške otoke priplulo najmanj pet plovil, v katerih je bilo po najmanj 30 ljudi. Večina sirskih beguncev.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je v Grčiji 47.500 prebežnikov. Od tega jih je 8200 na otokih, več kot 10.000 pa jih v improviziranem taborišču v vasici Idomeni upa, da se bo znova odprla makedonska meja. V Egejskem morju je doslej ugasnilo 4000 življenj, samo letos je bila poti med Turčijo in Grčijo usodna za 400 ljudi.