Domnevni pariški napadalec sodeluje s policijo

Salah Abdeslam je preiskovalcem med drugim povedal, da se je hotel v Parizu razstreliti, a si je premislil.
Objavljeno
19. marec 2016 16.55
FRANCE-SHOOTING/ABDESLAM-BRUSSELS
A. M., STA, AP
A. M., STA, AP

Belgijske oblasti so danes tudi uradno vložile obtožnico proti včeraj v Bruslju aretiranemu Salahu Abdeslamu, v njej pa mu očitajo odgovornost za sodelovanje v novembrskem terorističnem napadu v Parizu. Abdeslam, ki se je vse od tragičnih dogodokov v francoski prestolnici, izogibal roki pravice, po besedah njegovega odvetnika Svena Maryja sodeluje s preiskovalci, ki upajo, da jim bo, med drugim, razkril ozadje napada in delovanja Islamske države, ki je prevzela odgovornost zanj.

Iz belgijskega tožilstva so proti večeru sporočili, da jim je osumljenec med zaslišanjem priznal, da se je hotel 13. novembra razstreliti pred pariškim stadionom Stade de France, a si je premislil. Njegov odvetnik je napovedal, da bo Abdeslam poskušal izpodbijati zahteve francoskih oblasti po izročitvi, a mu to bržkone ne bo uspelo. Francoski pravosodni minister Jean-Jacques Urvoas je tako že izrazil prepričanje, da bodo belgijske oblasti Abdeslama predale Franciji v največ treh mesecih.

Abdeslam je bil ob petkovi aretaciji v bruseljski četrti Molenbeek ustreljen v nogo, vendar poškodbe kot kaže niso bile hude, saj so ga danes zjutraj že odpustili iz bolnišnice. Varnostne sile so mu prišle na sled po torkovi operaciji v belgijski prestolnici, v kateri je bil ubit Alžirec Mohamed Belkaid, preiskovalci pa so v njegovem stanovanju našli Abdeslamove prstne odtise. Med petkovo operacijo so bili polega Abdeslama aretirani še štirje ljudje, med njimi še en iskani ubežnik Monir Ahmed Alaaj in trije člani družine, ki ju je skrivala.

26-letni Abdeslam je bil po štirih mesecih skrivanja pred roko pravice aretiran le kakih 500 metrov od svojega doma v četrti Molenbeek, kjer je pred napadi v Parizu, v katerih je bilo 13. novembra ubitih 130 ljudi, vodil bar skupaj s svojim bratom Brahimom, enim izmed napadalcev, ki so se razstrelili v francoski prestolnici; v četrtek so njegove posmrtne ostanke v navzočnosti družinskih članov diskretno pokopali na bruseljskem pokopališču.

Po aretaciji Salaha Abdeslama policija v povezavi s tragičnimi dogodki v Parizu išče še dva osumljenca, Mohameda Abrinija, ki ga je varnostna kamera ujela z Abdeslamom dva dni pred pariškimi napadi na bencinskem servisu nedaleč od mesta, in moškega, ki je uporabljal najbrž izmišljeno ime Sofiane Kayal. Tudi zaradi tega je bržkone belgijski premier Charles Michel po aretaciji Abdeslama izjavil, da »boj s tem še ni končan«, vlada v Brsulju pa je napovedala, da bo do nadalnjega ohranila povišano stopnjo ogroženosti.