Džihadistu v Gradcu osem let zapora

Fikret B. se je po mnenju porote nameraval pridružiti IS, prav tako pa je za pridružitev novačil znance.
Objavljeno
03. marec 2016 19.17
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Gradec − Sodišče v Gradcu je danes Fikreta B. zaradi terorističnega in kriminalnega združevanja obsodilo na osem let zapora, piše Slovenska tiskovna agencija. Fikret B. se je po mnenju porote nameraval pridružiti skrajni Islamski državi, prav tako pa je za pridružitev IS novačil znance. Gre za prvo sodbo v več procesih proti džihadistom pred graškim sodiščem.

Sodba sicer še ni pravnomočna. Obsojeni je danes dejal, da je ne razume, njegov zagovornik pa si je vzel tri dni za razmislek o tem, ali se bo nanjo pritožil, piše STA.

Sojenju Fikretu B., ki je bil obtožen novačenja mladih muslimanov za pridružitev džihadu, je bilo eno v nizu procesov proti osumljenim terorizma, ki so jih avstrijske oblasti prijele v operacijah na Dunaju in v Gradcu. Graško sodišče je v torek za najmanj pol leta prekinilo sojenje Mirsadu Omeroviću, ki velja za enega vodilnih v novačenju borcev za skrajno sunitsko milico Islamska država (IS) v Avstriji, in soobtoženemu Čečenu.

Ob izreku sodbe Fikretu B., ki so jo spremljali občutno poostreni varnostni ukrepi, je sodnik danes povedal, da so v Avstriji v tem primeru prvič, po več kot letu dni, ameriške oblasti prepričali, da so dovolile poseg v zasebnost. Gre za profil danes obsojenega na Facebooku. Na podlagi njegove vsebine je namreč na površje priplavala neverjetna množica stvari, katerih ozadje je bilo zastrašujoče, je povedal sodnik. Vse, kar je bilo tam navedeno, je zelo težko prenesti, je poudaril sodnik. Tudi med zaslišanji je bilo slišati o številnih nasilnih dejanjih, predvsem nekatere priče, ki so obremenile obtoženega, so bile zelo nazorne, dodaja STA.

Fikret B. obsodbe ni sprejel mirno, temveč je ves čas prekinjal sodnika. »Vojne ni nikoli konec,« je med drugim zavpil. A sodnik je nadaljeval, da vsak, ki sodeluje v tej vojni, velja za radikaliziranega človeka. Dodal je, da Fikret B. v celotni zgodbi ni nepomemben del, a tudi ni najpomembnejši. Kot jasen dokaz, da je nameraval zapustiti Avstrijo v smeri Sirije, pa je sodnik navedel dejstvo, da je odpovedal najem stanovanja. »Zaradi tega sem terorist. To je smešno. Bravo,« je na to odgovoril 49-letni obsojeni in pri tem zaploskal sodniku. Poroti pa je sporočil, da naj dela, kar hoče.

Ko mu je sodnik povedal, da bo osem let preživel za zapahi, pa je Fikret B. dejal:» A zakaj ne 20?« Sodnik mu je kljub temu nato ponudil blažjo kazen, če bi bil pripravljen sodelovati pri razjasnitvi drugih primerov, še piše STA.