Novi obremenitveni testi za evropske banke

Evropska bančna agencija tokrat ne bo pregledala nobene slovenske, ker so premajhne.
Objavljeno
25. februar 2016 13.46
M. Bi., STA
M. Bi., STA

Evropska bančna agencija (EBA) je zagnala nov pregled stanja v evropskem bančnem sistemu. Obremenitvene teste bo opravila pri 51 bankah, ki predstavljajo 70 odstotkov bančnega sistema v območju evra, v preostalih članicah EU in na Norveškem. Med njimi ne bo nobene slovenske.

V vzorec so namreč zajete samo banke, ki imajo najmanj 30 milijard evrov visoko bilančno vsoto − manjše ne sodelujejo, ker so pod stalnim drobnogledom domačega in evropskega regulatorja v okviru procesa nadzorniškega ocenjevanja in vrednotenja.

Banke bodo morale pokazati svojo odpornost na morebitne makroekonomske šoke, ki bi se lahko pojavili v letih 2016, 2017 in 2018. Ti temeljijo na napovedih gibanja bruto domačega proizvoda, inflacije, brezposelnosti, vrednosti sredstev in obrestnih mer.

Metodologija testa vsebuje pregled vseh glavnih tveganj, s katerimi se sooča bančni sistem. Med njimi so, denimo, kreditno tveganje, tržno, deželno, tehnološko in operativno tveganje, tveganje financiranja ter sprememb deviznih tečajev in obrestnih mer.