Edini osumljenec za napade v Bruslju izpuščen

V torkovih terorističnih napadih je po najnovejših podatkih umrlo 35 ljudi.

Pi. K., STA
pon, 28.03.2016, 16:55

Bruselj - Belgijske oblasti so danes izpustile na prostost edinega osumljenca za torkove teroristične napade v Bruslju, v katerih je bilo ubitih 35 ljudi. Kot je sporočilo tožilstvo, so Faycala C. izpustili zaradi pomanjkanja dokazov o povezanosti z napadi.

»Indici, ki so vodili v aretacijo Faycala C., se v raziskavi niso dokazali za dovolj trdne,« so sporočili iz urada generalnega državnega tožilstva in dodali, da so ga zato izpustili na prostost. Podrobnosti niso navedli. 

Faycal C., ki so ga mediji prepoznali kot samostojnega novinarja Faycala Cheffouja, je bil v soboto obtožen terorističnih dejavnosti v povezavi z napadoma na bruseljskem letališču Zaventem. V medijih so se pojavila ugibanja, da je Faycal C. tretji napadalec z bruseljskega letališča, ki je pobegnil.

A policija je danes objavila nov posnetek domnevnega tretjega napadalca z letališča. Na njem je videti moškega s klobukom in v beli jakni, ki pred seboj po terminalu za odhode poriva voziček z veliko torbo. Moški je skupaj z identificiranima samomorilskima napadalcema Ibrahimom El Bakraouijem in Najimom Laachraouijem. Policija je ob objavi posnetka poudarila, da želijo ugotoviti identiteto moškega na njem.

V torek v Bruslju umrlo 35 ljudi

V torkovih terorističnih napadih v Bruslju je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 35 ljudi, je danes preko družbenega omrežja Twitter sporočila belgijska ministrica za zdravje Maggie De Block, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot je pojasnila, je 31 ljudi umrlo na prizoriščih napadov - mednarodnem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek - štirje pa v bolnišnicah, kjer so podlegli poškodbam. V bilanco žrtev niso všteti trije samomorilski napadalci.

Tri obtožnice

Belgijsko tožilstvo je medtem danes tri ljudi, aretirane med protiterorističnimi operacijami konec tedna, obtožilo sodelovanja v teroristični skupini. Zvezno tožilstvo ob tem ni navedlo, ali so bili prijeti povezani z napadi v Bruslju. Dodali so, da so četrto osebo, ki so jo prijeli v nedeljo, že izpustili.

V torkovih napadih je bilo tudi 340 ranjenih. Med njimi so državljani Belgije in še 19 držav.

Med 31 žrtvami na prizoriščih napadov so jih doslej identificirali 28 - 15 na letališču in 13 na postaji podzemne železnice. »Tri družine še čakajo novice,« je novinarjem povedala tiskovna predstavnica tožilstva v Bruslju Ine Van Wymersch in dodala, da analiza DNK treh žrtev še poteka.

Prijavi sovražni govor