Eksplozije stresle Bruselj, več deset mrtvih in ranjenih

Poročajo o 34 smrtnih žrtvah. Odgovornost za napade je prevzela Islamska država.
Objavljeno
22. marec 2016 09.24
Ma. Ja., A. M., Ti. K., M. Č., Pi. K., De. P.
Ma. Ja., A. M., Ti. K., M. Č., Pi. K., De. P.

Ključne informacije o napadih v Bruslju

• Na bruseljskem letališču Zaventem sta zjutraj malo po 8. uri odjeknili dve eksploziji, še ena pa je odjeknila na postaji podzemne železnice Maelbeek sredi evropske četrti.

• Po zadnjih informacijah je v napadih umrlo najmanj 34 ljudi, več kot 200 je ranjenih.

• Med ranjenimi v napadih je tudi slovenski diplomat, ki so ga prepeljali v bolnišnico. MZZ informacij o tem, da je bil v napadih poškodovan še kakšen slovenski državljan, nima.

• Belgijske oblasti so potrdile, da sta bila napada v Bruslju teroristični dejanji. Po napadih so stopnjo teroristične nevarnosti v državi dvignili na najvišjo raven.

• Belgijsko glavno mesto je po napadih v šoku. Trgovine so zaprte, javni prevoz ne obratuje, prebivalce mesta so pozvali, naj ostanejo doma ali drugod v zaprtih prostorih.

• V Belgiji so po terorističnih napadih razglasili tridnevno žalovanje.

Odgovornost za napade v Bruslju je prevzela skrajna sunitska milica Islamska država.

Dogajanje spremljamo v živo:

***

23.41: Na trgu Place de la Bourse v starem mestnem jedru Bruslja se je nocoj zbrala množica ljudi, ki so počastili spomin na žrtve današnjih terorističnih napadov v belgijski prestolnici,

20.00: Na glavni železniški postaji v središču Amsterdama na Nizozemskem so ravnokar odjeknili opozorilni streli. Ranjen po poročanju Reutersa, ki navaja nizozemsko policijo, ni nihče, aretirani pa so bili trije ljudje.

18.42: Belgijski državni tožilec je sporočil, da sta se dva napadalca razstrelila, tretji je na begu in ga aktivno iščejo.

Nadzorne kamere na letališču so posnele tri osumljence, kako potiskajo vozičke, polne prtljage, na območju za prijavo na lete. Dva imata temne lase in sta oblečena v črno in naj bi se v napadu razstrelila. Eden, ki ga še iščejo, pa nosi kapo in je oblečen v belo.

                                           Policija išče moškega na fotografiji. Foto: Reuters

 

18:30: Pogovarjali smo se z Brankom Lobnikarjem iz Fakultete za varnostne vede. Dejal nam je, da krivca za današnje napade nikakor ne gre iskati pri beguncih. »Begunce imamo zaradi teroristov in ne obratno.«. Celoten pogovor lahko prebere TUKAJ. 

17.18: Bruseljsko letališče Zaventem bo zaprto tudi jutri, poroča Reuters.

17.05: Voditelji Evropske unije so sporočili, da so teroristični napadi v Bruslju zgolj utrdili njihovo odločnost krepitve evropskih vrednot in tolerance.

16.33: Po eksplozijah na bruseljskem letališču in na postaji podzemne železnice slovenska policija pozorno spremlja varnostne razmere in zaostruje varnostne ukrepe. Policija je dobila navodilo, da poostri ukrepe na mejnih prehodih in letališčih ter bolj poostreno spremlja določene populacije v notranjosti države, je pojasnil generalni direktor policije Marjan Fank.

Za Slovenijo stopnja ogroženosti za zdaj ostaja enaka. Zvečer se bo sestal sekretariat sveta za nacionalno varnost.

16.23: Po navedbah Reutersa, ki se sklicuje  je odgovornost za napade v Bruslju prevzela skrajna sunitska milica Islamska država.

16.21: Belgijski center za krizne razmere je sporočil, da je bilo v današnjih napadih v Bruslju ubitih približno 30 ljudi. Po njihovih podatkih je 20 ljudi umrlo v napadu na postajo podzemne železnice, približno deset pa v napadu na letališču. Kot so še sporočili, se lahko prebivalci mesta znova začno gibati po Bruslju.

16.19: Belgijski mediji objavljajo posnetke nadzornih kamer domnevnih napadalcev na letališče. Informacija še ni potrjena.

16.08: V Belgiji so po terorističnih napadih razglasili tridnevno žalovanje.

15.45: Bruseljčani prek twitterja ponujajo proste sobe in prevoz ljudem, ki so zaradi napadov na letališče in podzemno železnico obtičali v mestu.

15.30 Poklicali smo Denisa Čaleto z Inštituta za korporativne varnostne študije. Daljši intervju z njim bo objavljen v jutrišnjem Delu, lahko pa preverite, kako bo napad v Bruslju po njegovo vplival na Slovenijo. Bo zato naša država bolj ogrožena?


15.16: Ob 16. uri po srednjeevropskem času se bosta v Bruslju znova odprli dve ključni železniški postaji, osrednja postaja pa bo ostala zaprta.

15.13: Po podatkih gasilcev je bilo v eksplozijah na bruseljskem letališču ubitih 14 in ranjenih 92 ljudi.

14.34: V napadu na postaji podzemne železnice Maelbeek v Bruslju je bilo ubitih najmanj 20 in ranjenih več kot sto ljudi, je sporočil bruseljski župan Yvan Mayeur.

14.22: Belgijski mediji poročajo, da so izpraznili jedrsko elektrarno Tihange pri mestu Liege.

14.16: Evropske varnostne agencije so se menda že več tednov zavedale nevarnosti terorističnih napadov; svarile so tudi, da skrajna sunitska milica Islamska država pripravlja udarec. Bojazen pred napadi se je še povečala po petkovi aretaciji domnevnega pariškega napadalca Salaha Abdeslama v bruseljski četrti Molenbeek. Poleg tega so preiskovalci tudi posvarili, da je bilo v pariške napade najverjetneje vpletenih še več ljudi, nekateri med njimi pa so še na begu.

Odgovornosti za današnje napade v Bruslju ni sicer prevzel še nihče.

14.11: Belgijska televizija VRT poroča, da so ob mrtvem napadalcu na bruseljskem letališču Zaventem našli kalašnikovko; po navedbah zasebne televizije VTM pa so na letališču našli tudi še neeksplodirano napravo.

Kot poroča agencija AFP, bodo belgijske oblasti detonirale sumljivi paket, ki so ga našli na letališču.

13.32: Belgijska javna radiotelevizija RTBF poroča o hišnih preiskavah, ki jih po napadih v Bruslju v okoliški regiji izvajajo pristojne oblasti. Belgijske oblasti sicer pozivajo k medijski blokadi o aktivnostih preiskovalcev.

13.25: Belgijska radiotelevizija VRT poroča o že 34 smrtnih žrtvah napada − 20 na postaji podzemne železnice Maelbeek in 14 na letališču Zaventem.

13.19: Evropska komisija je ob napadih v Bruslju izrazila sočutje z žrtvami, njihovimi prijatelji in družinami.

Predsednik komisije Jean-Claude Juncker je o razmerah že govoril z belgijskim premierjem Charlesom Michelom, notranjim ministrom Janom Jambonom, nizozemskim premierjem Markom Ruttejem, predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem in nemško kanclerko Angelo Merkel.

Evropska unija in institucije EU morajo pokazati in bodo pokazale odločnost. V boju proti terorizmu ostajamo enotni in združeni, so sporočili.

12.45: Francoska tiskovna agencija poroča, da je bilo v današnjih napadih ubitih najmanj 26 ljudi.

Tednik za evropske zadeve Politico nazadnje poroča o 11 mrtvih, 31 kritično ranjenih, 23 huje ranjenih in 27 lažje ranjenih na letališču Zaventem ter o 15 mrtvih in 55 ranjenih na postaji podzemne železnice Maelbeek.

Dramatični prizori na Schumanu. Foto: Peter Žerjavič/Delo

12.45: Sosednje države bodo na mejah z Belgijo poostrile nadzor.

12.30: Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je potrdil: Ranjeni slovenski diplomat ni v nevarnosti, drugih slovenskih žrtev ni.

12.27: Ranjeni Slovenec v Bruslju je Rudolf Kaniški, svetovalec za policijsko sodelovanje in schengen. Andrej Šter z Ministrstva za zunanje zadeve je potrdil, da je bil ranjen v napadu na postaji podzemne železnice.

12.15: Odzive politikov, tako iz sveta kot Slovenije, si preberite v posebnem prispevku: Svet obsoja teroristične napade v Bruslju.

Pogovarjali smo se tudi s Slovenci, ki v Bruslju živijo in delajo. Kaj so povedali, preberite v članku: »Ni me strah, saj ne moreš živeti, če si nenehno paničen.

12.09: Po današnjih eksplozijah v Bruslju so v več evropskih državah poostrili varnostne ukrepe, sklicani so tudi krizni sestanki pristojnih služb, odgovornih za varnost.

12:00: Ste v redu? Obvestite družino in prijatelje. Facebook je podobno kot ob napadih v Parizu pripravil tako imenovano stran Safety Check.

11.58: Belgijski premier Charles Michel je potrdil, da je bil v Bruslju izveden samomorilski teroristični napad.

11.46: Po eksplozijah v Bruslju se letališča v regiji pripravljajo na prevzem potniških letal, ki so jih preusmerili iz belgijske prestolnice. Ko smo že poročali, so mneoga med njimi dodatno okrepila varnostne ukrepe.

11.30: Šole in javne ustanove za zdaj ostajajo odprte, pristojni pa so starše pozvali, naj pred koncem pouka ne hodijo po otroke. Med prebivalci Bruslja sicer ni opaziti večje panike, so pa ljudje v šoku zaradi dogajanja, piše STA.

11.00: Da je šlo na bruseljskem letališču za samomorilski napad, je potrdil tudi belgijski državni tožilec, poroča AFP.

10.51: AFP poroča, da je v napadih na letališču in metroju skupno najmanj 21 žrtev, po zadnjih informacijah najmanj 15 na podzemni železnici, še 55 je bilo tam ranjenih. Reuters pa poroča o desetih mrtvih s podzemne železnice.

10.50: Ker je telefonsko omrežje v Bruslju preobremenjeno, smo se s tolmačko Katjo Žumer pogovorili na facebooku. »Danes so ostali vsi doma, naš generalni direktorat je odpovedal vsa tolmačenja, kaj bo jutri, bomo izvedeli sproti.«

10.47: Nadzor na letališčih in železniških postajah so poostrili tudi na Nizozemskem. Prav tako so kontrolo okrepili na njihovi južni meji z Belgijo. Belgijske varnostne sile so okrepile varnostne ukrepe na območjih jedrskih elektrarn po vsej državi.

10:45: Iz Bruslja poroča naš dopisnik Peter Žerjavič. Spremljate ga lahko na twitter profilu.

10.41: Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja v Bruselj.

10.40: Iz Eurostara so sporočili, da so za danes odpovedani vsi vlaki iz in do Bruslja.

10.30: Na ministrstvu za zunanje zadeve so potrdili, da je med ranjenimi v eksploziji na letališču tudi slovenski diplomat. Poškodovanega so odpeljali v bolnišnico.

10.30: Večerni let Adrie Airways iz Bruslja v Tirano je odpovedan.

Adria Airways sicer v Bruselj leti dvakrat na dan, trikrat na teden pa tja leti tudi nizkocenovnik Wizzair, a na drugo letališče, in sicer na letališče Bruselj-Charleroi.

Kot so sporočili iz Adrie, potekajo vse aktivnosti, kako poskrbeti za potnike.

10.27: Bruseljske oblasti so vsem prebivalcem naročile, naj ostanejo, kjer so, poroča AP.

10.26: Po eksplozijah v Bruslju so nadzor poostrili tudi na londonskem letališču Gatwick, poroča AFP.

10.20: Iz družbe Adria Airways so sporočili, da so zaradi izrednih dogodkov na letališču v Bruslju nekateri njihovi leti preusmerjeni na druga letališča, in sicer:

• Let JP376 (Ljubljana−Bruselj) je preusmerjen v Liege,
• JP7175 (Tallinn−Bruselj) je preusmerjen v Liege,
• let JP468 (Ljubljana−Bruselj−Pariz) je preusmerjen direktno v Pariz.

Vsi drugi leti Adrie Airways letijo po predvidenem načrtu.

10.17: Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič − spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu − poroča, da je bilo v eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek menda lažje poškodovanih deset ljudi, po nekaterih informacijah 15.

10.10: Po eksplozijah v Bruslju ni ustavljen le metro, ampak ves javni prevoz, torej tudi avtobusi in vlaki, poročajo tuje tiskovne agencije. Zaprte so tudi glavne železniške postaje v mestu.

10.02: Evropska komisija je po eksplozijah, ki so pretresle Bruselj, svojemu osebju svetovala, naj ostane doma oziroma naj ne zapušča zaprtih prostorov.

10.01: Belgijski mediji poročajo, da sta bili eksploziji na letališču Zaventem samomorilski napad.

9.58: Belgijski krizni center je potrdil informacijo o dveh eksplozijah in več smrtnih žrtvah.

9.58: Belgijska radiotelevizija VRT poroča o 13 mrtvih in 35 ranjenih po eksplozijah na bruseljskem letališču.

9.55: Po eksplozijah na letališču v Bruslju so nadzor poostrili tudi na letališču v Frankfurtu, poroča AFP.

9.52: Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič − spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu − poroča, da so poleg metroja v Bruslju zaprte tudi trgovine. Stopnja teroristične nevarnosti je na najvišji ravni.

9.51: Po eksplozijah v Bruslju so na pariškem letališču in železniških postajah poostrili nadzor, poroča AFP.

9.48: V eksploziji na postaji podzemne železnice Maelbeek je bilo po navedbah tiskovne agencije AP ranjenih več ljudi.

9.36: Po eksploziji, ki je odjeknila na postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti v Bruslju, je operater bruseljske podzemne železnice STIB sporočil, da se vse postaje podzemne železnice v Bruslju zapirajo.

9.33: Po navedbah belgijske javne radiotelevizije RTBF, ki se sklicuje na bolnišnične vire, je v eksplozijah umrlo najmanj deset ljudi, 30 je ranjenih.

9.24: Delov dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič − spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu − poroča, da je v Bruslju davi dojeknila še ena eksplozija, in sicer na postaji podzemne železnice Maelbeek, ki leži sredi evropske četrti.

Območje okoli postaje podzemne železnice Maelbeek so zaprli. Foto: Emmanuel Dunand/AFP

9.22: Preden sta na bruseljskem letališču Zaventem odjeknili eksploziji, je bilo po navedbah belgijske tiskovne agencije Belga slišati strele in vzklike v arabščini. Te informacije uradni viri niso potrdili.

9.21: Prek bruseljskega letališča Zaventem vsako leto potuje več kot 23 milijonov potnikov. Letališče bo do nadaljnjega zaprto.

Bruseljsko letališče Zaventem bo do nadaljnjega zaprto. Foto: Francois Lenoir/Reuters Pictures

9.19: Posnetki belgijske televizije kažejo, da je v eksplozijah nastala velika gmotna škoda.

9.18: Belgijski notranji minister Jan Jambon je sporočil, da so stopnjo teroristične nevarnosti v državi po eksplozijah na letališču Zaventem dvignili na najvišjo raven, poroča AP.

9.15: Belgijska javna radiotelevizija RTBF poroča o več smrtnih žrtvah eksplozij.

9.11: Ministrstvo za zunanje zadeve in veleposlaništvo RS v Bruslju spremljata razmere na bruseljskem letališču. Doslej niso prejeli informacij, ki bi kazale na to, da je bil v eksploziji poškodovan ali pogrešan slovenski državljan. Veleposlaništvo v Bruslju je vzpostavilo povezavo z belgijskimi oblastmi, ki preiskujejo dogodek, ministrstvo pa bo o morebitnih novih ugotovitvah in informacijah sproti poročalo, so sporočili.

9.10: Vsi poleti z letališča Zaventem so odpovedani, vsi predvideni pristanki letal pa preusmerjeni na druga letališča, poroča AP.

9.00: Na poti na bruseljsko letališče Zaventem, kjer je letalski promet do nadaljnjega ustavljen, so tudi tri letala slovenskega prevoznika Adrie Airways. Sodeč po podatkih na njihovi spletni strani so vsa letala še v zraku, čeprav bi morali letali, ki potujeta v Bruselj iz Ljubljane in Talina, že pristati, konec poleta iz Tirane pa je predviden ob 9:27.

Kroženje Adriinega letala nad bruseljskim letališčem. Foto: flightradar24.com

9.00: Informacijo o eni smrtni žrtvi in več ranjenih je za tiskovni agenciji AP in AFP že potrdila belgijska policija.

8.57: Belgijska tiskovna agencija Belga poroča o eni smrtni žrtvi in več ranjenih.

8.55: Evropska agencija za nadzor letalskega prometa Eurocontrol je sporočila, da bo bruseljsko letališče Zaventem do nadaljnjega zaprto, poroča AFP.

8.52: Naš dopisnik iz Bruslja Peter Žerjavič − spremljate ga lahko tudi na njegovem twitter profilu − poroča, da je v tem času na bruseljskem letališču Zaventem običajno velika gneča. Kot dodaja, belgijski mediji poročajo o več mrtvih.

8.50: Poročevalec britanske televizije Sky News Alex Rossi je s prizorišča incidenta poročal, da je slišal »zelo, zelo glasni eksploziji«. »Začutil sem, da se je premaknila cela stavba, videl sem dim ... Odpravil sem se proti prizorišču eksplozij in srečeval ljudi, ki so bili videti zelo zmedeni in šokirani,« je dejal.

8.49: Objavljamo posnetek dogajanja po eksplozijah:

8.30: Na bruseljskem letališču Zaventem sta danes zjutraj odjeknili dve eksploziji, vzrok katerih še ni znan. Belgijski mediji poročajo, da je bilo v incidentu ranjenih več ljudi, vendar oblasti teh poročil še niso potrdile.

Po nekaterih navedbah je vsaj ena eksplozija odjeknila v čakalnici za odhode, menda v bližini pulta ameriške letalske družbe American Airlines.

Poročila govorijo, da je po eksplozijah na letališču, ki so ga že začeli evakuirati, zavladala panika, oblasti pa so menda ustavile tudi železniški promet do Zaventema.

Incident se je zgodil le štiri dni po aretaciji domnevnega pariškega napadalca Salaha Abdeslama v bruseljski četrti Molenbeek, vendar, kot rečeno, za zdaj ni znano, ali sta dogodka povezana.

Podrobnosti sledijo.