ESČP zaradi ugrabitve egiptovskega imama razsodil proti Italiji

ESČP je Italiji naložilo plačilo 70.000 evrov odškodnine imamu in 15.000 evrov odškodnine njegovi soprogi.

Ma. Ja., STA
tor, 23.02.2016, 14:41

Strasbourg − Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je v povezavi z ugrabitvijo Hasana Mustafe Osame Nasra, znanega kot Abu Omar, Italijo spoznalo za krivo številnih kršitev človekovih pravic, piše Slovenska tiskovna agencija.

Abuja Omarja so agenti ameriške obveščevalne službe Cia februarja 2003 nezakonito ugrabili na milanskih ulicah. Radikalnega imama, ki mu je Italija takrat zagotavljala politični azil, so menda odpeljali v ameriško letalsko bazo v Avianu, nato v Nemčijo in nazadnje v Kairo, kjer so ga do izpustitve leta 2007 zadrževali brez obtožnice. Pri tem so ga menda tudi mučili.

Sodišče v Strasbourgu je zdaj razsodilo, da je Italija kršila prepoved mučenja in nečloveške oziroma ponižujoče obravnave, piše STA. Kot je zapisalo v sodbi, so italijanske oblasti vedele, da je bil imam žrtev izredne operacije izročitve, ki se je začela z njegovo ugrabitvijo v Italiji in nadaljevala s prevozom v tujino. Sodišče je prav tako razsodilo, da so italijanske oblasti uporabile »legitimno načelo državne skrivnosti«, da odgovorni ne bi odgovarjali za svoja dejanja.

ESČP je Italiji zato naložil plačilo 70.000 evrov odškodnine imamu in 15.000 evrov odškodnine njegovi soprogi. Sodba bo pravnomočna v roku treh mesecev, če se Italija ne bo pritožila, piše STA.

Italija je sicer zanikala vpletenost v izročitev Abuja Omarja, ki zdaj živi v Egiptu, italijansko sodišče pa ga je leta 2013 v odsotnosti obsodilo na šest let zapora zaradi terorizma.

Zaradi ugrabitve imama so v Italiji v odsotnosti obsodili 23 ameriških državljanov in tudi nekdanjega vodjo italijanske vojaške obveščevalne agencije Nicola Pollarija. Primer je zaostril odnose med takratnimi oblastmi v Rimu in Washingtonu, še dodaja STA.

Prijavi sovražni govor