Evropa se mora povezati, ne ograjevati

Angela Merkel: Storilci so sovražniki vseh evropskih vrednot.
Objavljeno
22. marec 2016 23.02
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – »Želim izraziti globoko prizadetost in žalost ob tem, kar so teroristi storili Bruseljčanom,« je po napadih sporočila kanclerka Angela Merkel. »Kar so zagrešili, so zagrešili proti vsem nam. Naša zgroženost je enako brezmejna kot naša odločenost za zmago nad terorizmom.«

V Evropi jih ni malo, ki prav krščanskodemokratski kanclerki očitajo odpiranje vrat teroristom skupaj z več kot milijonom prebežnikov z Bližnjega vzhoda in iz širše regije. In to samo lani. Prav zaradi takšnih prepričanj se v najmočnejši evropski ekonomiji hitro krepi Alternativa za Nemčijo (AfD), ki ji celo konservativni volivci očitajo grob nacionalizem, nedemokratičnost, nekateri celo protiustavnost. »Vsi solidarni z mrtvimi, kdaj boste končno solidarni z živimi?« je po bruseljskih napadih po twitterju spraševal evropski poslanec AfD Marcus Pretzell, njegova strankarska kolegica Beatrix von Storch pa je pripomnila: »Očitno številne žrtve na letališču in centralni postaji, a vse to nima nič z ničimer.« Tisoči so všečkali.

To je seveda cinična pripomba na račun begunske politike Angele Merkel, a Salah Abdeslam in nekateri drugi teroristi so odrasli v Belgiji ali Franciji ter se tam tudi radikalizirali. Abdeslama, ki se je po prepričanju preiskovalcev nameraval trinajstega novembra lani razstreliti na nogometni tekmi med Francijo in Nemčijo pred očmi predsednika Françoisa Hollanda in nemškega zunanjega ministra Frank-Walterja Steinmeierja, a je zadnji hip izstopil iz skupine samomorilskih napadalcev, so v Bruslju zajeli konec tedna.

Belgijski preiskovalci celo menijo, da so Abdeslamovi kameradi prav zaradi strahu, da jih bo izdal, v prestolnici Evropske unije pohiteli z napadi. Po teh informacijah se zdaj tudi v Nemčiji nekateri sprašujejo o usposobljenosti belgijskih varnostnih sil: ne le da se je najbolj iskani terorist mesece skrival pred nosom policije, ampak po njegovi aretaciji tudi niso zavarovali najbolj izpostavljenih mest v Bruslju in vsej Belgiji. »Storilci so sovražniki vseh vrednot, za katere se zavzema Evropa,« kanclerka Merklova obljublja vso pomoč in podporo. Res je skrajni čas, da se Belgija in vsa Evropa zresnita ob varnostnih izzivih, ki so pred nami, med katerimi je predvsem velik del Bližnjega vzhoda.

Skrb vzbujajoče pa so očitno tudi begunske poti. Sin maroških staršev Salah Abdeslam je odraščal v Belgiji, a je v mesecih pred pariškim atentatom potoval po številnih evropskih državah, da bi, po prepričanju francoskih preiskovalcev, teroriste z Bližnjega vzhoda spremljal v Evropo. Znano je, da se je septembra iz Nemčije pripeljal tudi v Avstrijo, saj ga je na avtocesti proti Dunaju ustavila policijska kontrola, a so mu tedaj verjeli, da je s prijateljema prišel na dopust. Avstrijski mediji so tedaj domnevali, da sta bila »prijatelja« visoka obveščevalca Islamske države in da sta se morda celo dlje zadržala v Avstriji, od tam pa vzdrževala stike s tako imenovano bosansko islamistično navezo. Neodgovorjeno pa ostaja vprašanje, ali so ti domnevni teroristi – in tisti, ki so odgovorni za bruseljske napade – potovali tudi skozi Slovenijo.