Evropa se oborožuje, a za Nato še vedno prepočasi

Čeprav vzhodnoevropske članice zelo hitijo, so se po ugotovitvah iz letnega poročila Nata vojaški izdatki vseh Evropejk lani v povprečju povečali le za 0,04 odstotka BDP.

čet, 16.03.2017, 08:00

Evropske članice severnoatlantskega zavezništva so skupaj s Kanado lani v povprečju za obrambo še vedno namenjale bistveno manj, kot naj bi bil dogovorjeni standard Nata in kot od njih, tudi z grožnjami, da bo zmanjšal ameriška varnostna zagotovila, zahteva novi ameriški predsednik Donald Trump.

Po ta teden objavljenem letnem poročilu Nata so za obrambo namenjeni izdatki vseh evropskih članic Nata in Kanade lani v povprečju znašali 1,47 odstotka BDP, kar je samo malo (0,04 odstotka) več kot leta 2015 (1,43). Administracija novega ameriškega predsednika se sicer rada pohvali, kako da je Donaldu Trumpu kot prvemu ameriškemu predsedniku uspelo prisiliti Evropo v večje izdatke za obrambo in s tem tudi k enakopravnejši delitvi stroškov med ZDA in ostalimi članicami Nata, kar je deloma celo res. Prvič po letu 2009 so se namreč skupni vojaški izdatki zavezništva povečali za tri odstotke (glej tabelo), trend konstantnega padanja pa se je ustavil. Kar je seveda predvsem posledica zelo negotovih svetovnih razmer, med katerimi je eden izmed vzrokov (resnici na ljubo) tudi Trump. A če naj bi Nato, tako kot so se članice že leta 2014 dogovorile med vrhom v Walesu, dosegel postavljeni cilj, ki je najmanj dva odstotka BDP za obrambo do leta 2025, je trend višanja obrambnih izdatkov še vedno veliko prepočasen. S sedanjim tempom bi trajalo najmanj 13 let (do 2030), preden bi evropske članice skupaj s Kanado dosegle dvoodstotno mejo −– pa še to zgolj v povprečju, in torej ne v vseh državah.

Kljub temu se oborožujemo

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je ob predstavitvi letnega poročila sicer povedal, da je lani kar 23 izmed 28 članic zavezništva povečalo svoje vojaške proračune, kar je po njegovem spodbudno. Vendar je tudi ta njegova pohvala o vsaj nekoliko »pravičnejši delitvi bremen«, ki jo novi ameriški predsednik Trump izsiljuje tudi z grožnjami, da ZDA sicer ne bodo več ščitile tistih članic, ki ne izpolnjujejo zavez, izzvenela precej v prazno.

Za plačilo s kartico, Paypalom ali preko UPN (plačilni nalog), obiščite stran www.delo.si/digitalno in izberite paket po vaši meri. Imamo tudi takega z izdatnim popustom za naročnike na našo tiskano izdajo! Nato sledite navodilom za registracijo, v sklopu katere boste sklenili tudi digitalni naročniški paket.


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor