Evropo letos doseglo že več kot 131.000 prebežnikov

UNHCR opozarja na razmere na grško-makedonski meji, kjer je obtičalo na tisoče beguncev in migrantov.
Objavljeno
01. marec 2016 16.43
EUROPE-MIGRANTS/GREECE-MACEDONIA
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Ženeva − Kriza s prebežniki v Evropi ne pojenja. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je danes opozoril, da je stara celina znašla pred humanitarno krizo, ki jo je povzročila sama.

Število beguncev in migrantov, ki so januarja in februarja prečkali meje Evrope, je trikrat višje kot v istem obdobju lani, je danes dejal vodja evropske agencije za nadzor zunanjih meja Frontex Fabrice Leggeri. Združeni narodi pa so medtem sporočili, da je Evropo čez Sredozemsko morje letos doseglo že več kot 131.000 prebežnikov, več kot v prvih petih mesecih lanskega leta skupaj.

Kot je sporočil Visoki komisariat ZN za begunce, je od skupno 131.724 ljudi, ki so letos prispeli na obale evropskih držav, 122.637 prebežnikov pristalo na grških otokih, večina med njimi beguncev iz Sirije, poroča agencija AFP. Tvegane poti po podatkih ZN ni preživelo 410 ljudi.

Na grško-makedonski meji je obtičalo na tisoče prebežnikov. Foto: Marko Djurica/Reuters Pictures

UNHCR je opozoril tudi na razmere na grško-makedonski meji, kjer je zaradi poostrenih nadzornih ukrepov držav ob balkanski begunski poti − za zapiranje meja se je ped časom odločila Avstrija, kar je sprožilo učinek domin − obtičalo na tisoče prebežnikov, ki hočejo nadaljevati pot proti severu Evrope. Kot poroča agencija AP, makedonske oblasti že več kot 24 ur v državo niso dovolile vstopiti nikomur, pri čemer se sklicujejo na podobno politiko srbskih sosedov. Pri kraju Idomeni tako na mrazu in v blatu in čaka več tisoč ljudi − po navedbah grških oblasti jih je že 10.000, večinoma beguncev iz Sirije in Iraka.

Humanitarne razmere so vse slabše. Primanjkuje namestitvenih prostorov, predvsem med otroki se širi prehlad, zaloge hrane in vode pa naglo kopnijo. Grške oblasti so se po navedbah STA že odzvale − vojska trenutno vzpostavlja dva tabora blizu kraja Idomeni, v katerih bo mogoče namestiti 12.500 ljudi, še tretji tabor v bližini pa so začeli graditi. UNHCR Grčiji pomaga s šotori in drugimi oblikami namestitve prebežnikov, prav tako pa z osebjem. Poleg tega je Grčija za pomoč prosila tudi druge članice Evropske unije. Kot so sporočili, potrebujejo za 480 milijonov evrov vredno opremo in osebje za začasno namestitev 100.000 prebežnikov.

Humanitarne razmere so vse slabše. Foto: Marko Djurica/Reuters Pictures

Po zadnjih informacijah je v Grčiji sicer že 25.000 prebežnikov, med njimi tudi približno 6000, ki jih po navedbah grške agencije ANA čaka, da jih z otokov prepeljejo na celino. Še najmanj tisoč prebežnikov grške otoke doseže vsak dan.

V Grčiji je že 25.000 prebežnikov. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters Pictures