Evropski parlament odprl pot sporazumu s Kosovom

Sporazum je podlaga za tesnejše politično in gospodarsko sodelovanje.
Objavljeno
21. januar 2016 15.52
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA
Strasbourg − Evropski parlament je danes podprl stabilizacijsko-pridružitveni sporazum med Evropsko unijo in Kosovom. Za sporazum je glasovalo 468 poslancev, 102 poslanca sta bila proti, 81 poslancev se je glasovanja vzdržalo, piše Slovenska tiskovna agencija.

»Besedilo ni samo epohalno za odnose med EU in Kosovom, pač pa tudi za razvoj Kosova kot evropske države,« je v Evropskem parlamentu dejala poročevalka za Kosovo Ulrike Lunacek. Pri tem je pozvala, naj uresničitev sporazuma pripomore k pospešitvi procesa reform v državi.

»Naslednji korak mora biti odprava vizumov za državljanke in državljane Kosova. Okrepljeni odnosi med EU in Kosovom so tudi priložnost za več stabilnosti za celoten Balkan,« je še dejala po navedbah STA.

Sporazum je podlaga za tesnejše politično in gospodarsko sodelovanje. Po navedbah STA je drugačen od sporazumov z drugimi državami Zahodnega Balkana. Temelji namreč na načelu statusne nevtralnosti, saj Slovaška, Romunija, Španija, Ciper in Grčija še vedno ne priznavajo neodvisnega Kosova. Sporazum tako pokriva le področja, na katerih so članice suverenost prenesle na raven EU.

EU in Kosovo sta sporazum podpisala po dveh letih pogajanj, še piše STA.