Bruselj predlagal priporočila za ukrepanje Grčije na zunanji meji EU

Evropska komisija je danes razgrnila še akcijski načrt za boj proti financiranju terorizma.
Objavljeno
02. februar 2016 13.27
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Bruselj, Strasbourg − Evropska komisija je danes predlagala priporočila za ukrepanje Grčije za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji EU, je v Strasbourgu oznanil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis. Grčija mora izboljšati proces registracije, vzpostaviti učinkovit obalni nadzor na celotni meji s Turčijo in zagotoviti ustrezne nastanitvene zmogljivosti.

Evropska komisija je minuli teden sprejela osnutek poročila o nadzoru na grški zunanji meji, po katerem država resno zanemarja svoje dolžnosti. Potem ko so članice Unije v okviru schengenskega ocenjevalnega odbora minuli petek podprle poročilo, je komisija danes predlagala priporočila za ukrepanje Grčije za odpravo pomanjkljivosti.

Priporočila so osredotočena na izboljšanje postopka registracije, vključno z zagotavljanjem zadostnega števila osebja in naprav za jemanje prstnih odtisov. Grčija mora zagotoviti tudi preverjanje potnih listin v okviru schengenskega informacijskega sistema ter Interpolovih in nacionalnih podatkovnih zbirk, je pojasnil Dombrovskis.

Poleg tega komisija Grčijo v priporočilih poziva k vzpostavitvi učinkovitega sistema obalnega nadzora na celotni meji s Turčijo, k zagotovitvi ustreznih nastanitvenih zmogljivosti za osebe, ki čakajo na konec procesa registracije, ter k zagotovitvi takojšnjega vračanja nezakonitih migrantov.

Priporočila morajo sedaj potrditi članice Unije, ki bodo o tem odločale s kvalificirano večino. Po treh mesecih bodo strokovnjaki znova ocenili razmere na grško-turški meji. Če država ne bo ustrezno ukrepala, lahko komisija predlaga uporabo skrajne možnosti – uvedbo do dveletnega nadzora na delu ali po celotni notranji meji ene ali več članic.

Bruselj razgrnil načrt za krepitev boja proti financiranju terorizma

Evropska komisija je danes razgrnila še akcijski načrt za boj proti financiranju terorizma, ki se osredotoča na tri prednostne naloge: preprečevanje prenosa sredstev in sledenje finančnim tokovom, ki bi lahko bili povezani s teroristi, onemogočanje virov prihodkov teroristov in krepitev sodelovanja s tretjimi državami.

Z odkrivanjem in onemogočanjem financiranja terorističnih mrež je mogoče zmanjšati njihove možnosti za potovanje, nakup orožja in razstreliva, načrtovanje napadov ter širjenje sovraštva in strahu na spletu, so ob predstavitvi načrta poudarili v komisiji.

Ob tem so v komisiji vse članice Unije pozvali, naj evropsko direktivo za preprečevanje pranja denarja, sprejeto maja lani, prenesejo v nacionalno zakonodajo do konca tega leta, ne v letu 2017, kot je bilo sprva predvideno.

Najpozneje do konca drugega četrtletja letos bo komisija predlagala nove spremembe direktive za preprečevanje pranja denarja, ki bodo med drugim vključevale krepitev pristojnosti finančnih obveščevalnih enot EU ter ukrepe za omejitev tveganj, povezanih z virtualnimi valutami in predplačniškimi karticami.

Komisija načrtuje tudi uskladitev kazni za vpletene v pranje denarja in omejitev tveganj, povezanih z gotovinskimi plačili, je danes v Strasbourgu izpostavil podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, ki je poročal o rezultatih rednega tedenskega kolegija.

Trenutno glavni prihodki terorističnih organizacij izvirajo iz nedovoljene trgovine na zasedenih območjih, vključno s trgovino s kulturnimi dobrinami in nedovoljeno trgovino s prostoživečimi živalmi, izpostavljajo v komisiji.

EU bo zato zagotovila tehnično pomoč državam na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki v boju proti nedovoljeni trgovini s kulturnimi dobrinami ter podporo tretjim državam pri spoštovanju resolucij Varnostnega sveta ZN na tem področju.

Leta 2017 bo komisija predstavila tudi zakonodajni predlog za povečanje pristojnosti carinskih organov, da bi lahko obravnavali financiranje terorizma prek trgovine z blagom, na primer s preprečevanjem nezakonitega dobička s prikrivanjem poslovnih transakcij, napačnim navajanjem vrednosti blaga in lažnimi računi.

Vsi ukrepi, predvideni v sklopu načrta, naj bi bili izvedeni do konca leta 2017.