Francoski poslanci podprli sporne ustavne spremembe

Reforma predvideva vpis postopka razglasitve izrednega stanja v ustavo in odvzem državljanstva obsojenim za terorizem.
Objavljeno
10. februar 2016 19.16
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Francoski poslanci so potrdili sporen sveženj ukrepov za spremembo ustave po terorističnih napadih v Parizu novembra lani. Za je glasovalo 317 poslancev narodne skupščine, proti jih je bilo 199, piše Slovenska tiskovna agencija.

Sveženj mora zdaj dobiti še podporo v zgornjem domu parlamenta, senatu, in tri petine glasov v kongresu, ki ga sestavljata oba domova parlamenta. Ta se sestane, ko se glasuje o ustavnih spremembah, piše STA.

Ustavna reforma med drugim predvideva vpis postopka razglasitve izrednega stanja v državi v ustavo in odvzem francoskega državljanstva osebam z dvojnim državljanstvom, ki bodo obsojene zaradi terorističnega dejanja. V primeru razglasitve izrednih razmer bo policija dobila pooblastila za izvajanje hišnih preiskav in odrejanja hišnega pripora brez sodnega nadzora.

Medtem ko javnost protiteroristične ukrepe večinoma podpira, so vladajoči socialisti glede tega razdeljeni, piše STA. Zaradi svežnja, predvsem zaradi predloga o odvzemu državljanstva, je januarja odstopila pravosodna ministrica Christiane Taubira, nekdanji premier Jean-Marc Ayrault pa je predloge javno obsodil.

Premier Manuel Valls je v torek izrazil prepričanje, da bo ustavna reforma sprejeta. Ob tem je posvaril poslance iz vrst socialistov, da bi z glasovanjem proti vlado pahnili v težave, predsednik François Hollande pa bi ostal v manjšini. Posvaril je, da se Francija še vedno sooča s teroristično grožnjo, ki je »nedvomno večja kot pred 13. novembrom lani«, še piše STA.