Francosko vlado zapušča zunanji minister

Laurent Fabius zdaj meri na položaj predsednika ustavnega sveta. Kdo ga bo nasledil, še ni znano.

Mo. B.
sre, 10.02.2016, 12:09

Pariz − Francoski zunanji minister Laurent Fabius je danes tudi uradno potrdil govorice, da zapušča vlado. Njegov cilj je zdaj položaj predsednika ustavnega sveta. Kdo bo prevzel vodenje zunanjega ministrstva, francoski mediji še ne poročajo.

69-letni Fabius položaj zunanjega ministra zapušča po treh letih in pol. Ob priznanju, da se je danes zadnjič udeležil zasedanja vladnega kabineta, je povedal, da položaj zapušča »z občutkom, da je veliko delal« in da je v času ministrovanja prispeval k ugledu Francije. Pri tem je še izrazil zadovoljstvo, da je bil priča dveh velikih mednarodnih dogodkov − jedrskega sporazuma z Iranom in sklenitvi podnebnega sporazuma v Parizu.

Če bosta njegovo kandidaturo potrdili dve komisiji − ena v narodni skupščini in druga v senatu −, pa bi lahko že v začetku marca prevzel vodenje ustavnega sveta.

Kdo ga bo nasledil na položaju ministra, uradno še ni znano, so pa francoski mediji že pred časom med drugimi omenjali sedanjo ministrico za okolje Ségolène Royal, sicer nekdanjo soprogo predsednika Françoisa Hollanda.

Britanski Reuters poroča le, da bi njegov odhod lahko sprožil širšo reorganizacijo vladnega kabineta.

Prijavi sovražni govor