Grčija protestira: trajekti ostali v pristanišču, s traktorji zaprli ceste

Nov predlog pokojninske reforme, o katerem bo prihodnji mesec glasoval parlament, je Grčijo znova spravil na noge.

Objavljeno
20. januar 2016 16.40
Mo. B.
Mo. B.

Atene − Grške kmete, zaposlene v pomorstvu, odvetnike, inženirje in železničarje je grška vlada znova globoko razočarala − razjezila jih je napovedana reforma pokojninskega sistema, s čimer naj bi vlada na račun pokojninskih izdatkov privarčevala 1,8 milijarde evrov. Gre za zahtevo mednarodnih posojilodajalcev, ki pa med Grki ni naletela na razumevanje.

Zaposleni v pomorstvu so začeli dvodnevno stavko, kmetje so danes ob prometnejše ceste parkirali traktorje in zagrozili, da jih bodo povsem zaprli, če bo treba. Vlada namreč odpravlja nekatere ugodnosti pri plačilu davka, prav tako ne bodo več upravičeni do cenejšega goriva.

Na otoku Naksos, kjer poljedelstvo predstavlja okoli 50 odstotkov lokalne ekonomije, so kmetje na tla protestno zlivali mleko. V kraju Komotini je morala proti njim posredovati policija, potem ko so hoteli vdreti na sestanek, ki se ga je udeležil tudi minister za kmetijstvo Vangelis Apostolu.

Odzvali se bodo tudi drugi sindikati zasebnega in javnega sektorja, ki bodo z vsesplošno stavko proti napovedanim pokojninskim spremembam protestirali 4. februarja.

V skladu z načrtovano reformo bo vlada Aleksisa Ciprasa najvišjo pokojnino z 2700 evrov znižala na 2300 evrov. Uvaja pa novo zagotovljeno minimalno pokojnino, ki znaša 384 evrov. Prav tako načrtuje povišanje prispevkov za socialno varnost, ki naj bi obremenili tako delojemalce kot delodajalce.

Parlament bo o reformi odločal prihodnji mesec.

Kot že omenjeno, mora Grčija v skladu s finančnim dogovorom z evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom privarčevati 1,8 milijarde evrov pri državnih izdatkih za pokojnine.