Hrvaška in Slovenija obvestili Srbijo o dnevni omejitvi prihodov

Slovenija in Hrvaška sta vstop omejili na 580 prebežnikov na dan. Ban Ki Mun opozarja na kršitve konvencije.
Objavljeno
26. februar 2016 14.31
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Beograd – Srbski minister za notranje zadeve je po poročanju Reutersa potrdil, da sta jih Slovenija in Hrvaška tudi uradno obvestili o dnevni omejitvi števila prebežnikov, ki sta jih pripravljeni sprejeti. Maksimalno dnevno število je 500 ljudi.

Srbski minister Nebojša Stefanović je sicer tudi napovedal, da bo v torek v Beogradu potekal operativni sestanek, ki se ga bodo med drugim udeležili direktorji policij Grčije, držav z balkanske migracijske poti, Nemčije in Nizozemske.

Generalni direktorji policij držav na balkanski migrantski poti so se 18. februarja v Zagrebu »ob upoštevanju avstrijskih kvot in izkušenj glede zavračanj dogovorili za določene številčne omejitve na dan − za tranzit okvirno 580 migrantov na dan,« so danes na Generalni policijski upravi (GPU) povedali za Slovensko tiskovno agencijo.

Na GPU so za STA še pojasnili, da so omenjeno odločitev šefi policij Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije sprejeli soglasno, torej tudi s strinjanjem Hrvaške, in upoštevale naj bi ga vse podpisnice.

Hrvaška pa je v četrtek v Slovenijo »pripeljala skoraj 850 migrantov, kar bistveno presega dogovorjene omejitve, zato smo jih opozorili na sprejeti dogovor«, so dodali.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so danes za STA povedali, da so jih slovenski kolegi v četrtek zvečer obvestili, da bodo od danes naprej lahko sprejemali le 580 beguncev na dan. »O tem smo nemudoma obvestili kolege v Srbiji,« je dejala tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Jelena Bikić.

Vodje policij so na omenjenem srečanju v Zagrebu podpisali izjavo o skupnem načinu profiliranja, registracije in organiziranega prevoza beguncev oziroma migrantov od makedonsko-grške meje do ciljnih držav Avstrije ali Nemčije. V njej so se po navedbah GPU »zavezali, da bodo dnevni tranzit skozi države Zahodnega Balkana omejili na takšno število, da bo mogoče učinkovito izvajati preveritve vsakega migranta v skladu s schengenskimi pravili«.

Generalni sekretar ZN države poziva, naj ne zapirajo meja

Na vse ostrejše omejitve na mejah držav, skozi katere vodi balkanska pot, se je danes odzval tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, ki je opozoril, da so ti ukrepi v nasprotju z mednarodno konvencijo o beguncih.

Ukrepi na mejah Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Srbije in Makedonije niso v skladu z Ženevsko konvencijo o beguncih, ker onemogočajo individualno presojo o begunskem statusu in individualno potrebo po zaščiti, je povedal Banov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Ban se po njegovih besedah zaveda pritiskov, s katerimi se zaradi migrantske krize soočajo številne evropske države. A generalni sekretar ZN vse države poziva, naj ne zapirajo meja in ravnajo v duhu solidarnosti in deljenja odgovornosti.