IOM: V Sredozemskem morju samo letos ugasnilo 368 življenj

Unicef opozarja, da otroci predstavljajo več kot tretjino ljudi, ki so v zadnjem mesecu pripluli iz Turčije v Grčijo.
Objavljeno
03. februar 2016 14.03
FILES-GREECE-EUROPE-MIGRANTS-REFUGEES
Mo. B.
Mo. B.

Ženeva − Črna statistika Sredozemskega morja se iz ne le leta v leto, ampak iz meseca v mesec povečuje. Samo zadnji konec tedna je v valovih med Libijo in italijansko obalo izginilo 70 ljudi, isti dan so iz Turčije poročali o najmanj 39 utopljenih. Število žrtev letošnjega leta je tako naraslo na 368, več kot kdaj prej je med njimi otrok.

»Gre za veliko, veliko več [mrtvih], kot jih je bilo pred letom dni, prejšnji januar,« je povedal Joel Millman, tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije (IOM). V istem obdobju lani je v morju pred italijansko in grško obalo utonilo 82 ljudi.

Po njihovih podatkih se je sicer močno povečalo tudi število ljudi, ki so januarja letos prečkali Sredozemsko morje − lani se jih je na tvegano pot podalo okoli 5000, letos več kot 67.000. Letos jih je večina v EU prvič vstopila v Grčiji, takih je bilo 62.193.

V zadnjem mesecu pa se je spremenilo tudi razmerje med otroki, ženskami in moškimi, opozarja Unicef. »Otroci predstavljajo okoli 36 odstotkov tistih, ki tvegajo svoje življenje v nevarnih vodah med Grčijo in Turčijo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedala Sarah Crowe iz Unicefa.

Po podatkih IOM je bilo januarja med 272 smrtnimi žrtvami v Egejskem morju 60 otrok.

Organizacije še opozarjajo, da številni mladoletni v Evropo prihajajo brez spremstva odraslih, zaradi česar so lahke tarče trgovcev z ljudmi. Europol je v nedeljo objavil, da je v zadnjih dveh letih v evropskih državah izginilo več kot 10.000 otrok.

Sarah Crowe je nad odzivom pristojnih evropskih organov razočarana. »Postopek bi moral biti veliko hitrejši, obravnavati bi moral tudi otroke, da se ti ne izgubijo med razpokami sistema in postanejo plen trgovcev z ljudmi,« je povedala.