Irski premier priznal poraz, pričakovano kazen volivcev za varčevalne ukrepe

Mnogi volivci so podprli neodvisne kandidate in stranke, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom.
Objavljeno
28. februar 2016 11.05
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Dublin – Irski premier Enda Kenny je v soboto zvečer priznal poraz na petkovih parlamentarnih volitvah po tistem, ko so izidi vzporednih volitev pokazali, da je padla podpora njegovi desni stranki Fine Gael in njihovim koalicijskim laburistom. »Jasno je, da se vlada Fine Gael in laburistov ne bo vrnila,« je dejal Kenny za televizijo RTE.

Irci so na petkovih parlamentarnih volitvah po poročanju Slovenske tiskovne agencije pričakovano kaznovali vladno koalicijo za boleče varčevalne ukrepe v minulih letih, s katerimi je država sicer izšla iz gospodarske krize, a številni tega v svojih žepih ne občutijo. Sodeč po izidih vzporednih volitev sta omenjeni vladni stranki izgubili večino v parlamentu.

Vzporedne volitve javne televizije RTE so napovedale, da bo Fine Gael prejela 25,8 odstotka, laburisti pa 7,1 odstotka glasov. Opozicijski Fianna Fail in Sinn Fein naj bi prejeli 21,1 oz. 16 odstotkov glasov, neodvisni kandidati in druge male stranke pa skupaj 31 odstotkov glasov.

Mnogi volivci so tako podprli neodvisne kandidate in stranke, ki nasprotujejo varčevalnim ukrepom, tako da zdaj državo verjetno čakajo dolga pogajanja za oblikovanje nove vladne koalicije.

Kenny je v soboto zvečer dejal, da so prvi znaki razočarali in da je očitno treba počakati na preštetje vseh glasov, da bo mogoče videti, kakšne so opcije, poroča STA.

Doslej vladajočima strankama naj bi tako sodeč po vzporednih volitvah pripadlo le nekje med 55 in 68 poslanskih sedežev v 158-članskem parlamentu, kar ni niti približno dovolj za večino. Fine Gael bo sicer verjetno ostala največja stranka, a le z malo prednosti pred glavno opozicijsko stranko Fianna Fail. Pred volitvami sta sicer obe stranki že zavrnili možnost, da bi skupaj oblikovali vladno koalicijo.

Štetje glasov so začeli v soboto in naj bi trajalo kar nekaj časa, med drugim zaradi specifičnega volilnega sistema na Irskem, tako da naj bi bili končni uradni rezultati morda znani v ponedeljek. Stranke so zato izpostavile potrebo po tem, da počakajo na končne izide, preden bi začeli pogovore o morebitnih medstrankarskih povezavah. Volilna udeležba je bila malo pod 70 odstotki.

Irski časniki so volitve označili kot »upor« in »potres«, ki je spremenil politično krajino.

Med tistimi, ki so izgubili poslansko mesto so tudi namestnik vodje Fine Gael James Reilly, in laburistični minister Alex White.

Gail McElroy, profesor političnih ved na dublinskem Trinity Collegu, je za AFP dejal, da vidi tri možnosti. »Nove volitve še letos. Manjšinsko vlado Fine Gael s podporo Fianna Fail z opozicijskih klopi, ki pa bo zelo nestabilna. Ena bolj radikalnih rešitev v očeh Ircev pa bi bila koalicija med Fine Gael in Fianna Fail,« je pojasnil.