Ujeli glavnega osumljenca pariških terorističnih napadov

Obroč okoli najbolj iskanega evropskega terorista se je začel zategovati na začetku tedna
Objavljeno
18. marec 2016 18.11
TOPSHOTS-BELGIUM-FRANCE-ATTACKS-JUSTICE
Mo. B.
Mo. B.

Bruselj – Dobre štiri mesece po krvavih terorističnih napadih v Parizu, ko je ugasnilo 130 življenj, je belgijski policiji uspelo aretirati 26-letnega Salaha Abdeslama, človeka, ki so ga nekateri evropski mediji označili za sovražnika številka ena. Najprej je to potrdila francoska policija, nato z besedami »Ujeli smo ga« še belgijski minister za migracije, Theo Francken.

Abdeslam, njegova vloga v napadih 13. novembra je bila predvsem logistična, je nekaj ur po pariških napadih zbežal nazaj v Belgijo, kjer se je doslej uspešno skrival policiji. Ta je v zadnjih mesecih aretirala deset ljudi, domnevno povezanih s pariškimi napadi, in izvedla več hišnih preiskav, zadnjo v torek v bruseljskem okrožju Forest.

Ko so francoski in belgijski potrkali na vrata stanovanja, so se nepričakovano znašli pod točo nabojev avtomatskega orožja. Enega od napadalcev so ubili, dva sta pobegnila, eden od njiju je bil po nepotrjenih navedbah belgijske televizije RTBF tudi 26-letni pariški napadalec. Tožilstvo najprej teh navedb ni potrdilo, so pa danes sporočili, da so v tamkajšnjem stanovanju našli prstne odtise Abdeslama.

Danes, komaj štiri dni pozneje, je sledila nova obsežna operacija, tokrat v okrožju Molenbeek, od koder je prihajal Abdeslam, sicer francoski državljan. Tožilstvo je pozno popoldne potrdilo, da so pridržali pet oseb.

Po končani policijski operaciji je belgijski premier Charles Michel potrdil, da so danes prijel tudi ključnega osumljenca Salaha Abdeslama. Na tiskovni konferenci se mu je pridružil francoski predsednik Francois Hollande, ki, kot je dejal, pričakuje, da ga bo Belgija čim prej izročila Franciji, saj so ga prijeli na podlagi evropskega zapornega naloga.

Tisti, ki preiskujejo pariške napade, so prepričani, da je bil velik del načrtovanja in priprav na novembrske napade izveden v Bruslju. Glavno vlogo so odigrali francoski in belgijski državljani, nekateri med njimi so izkušnje nabirali tudi na sirskih bojiščih pod zastavo skrajne islamistične skupine Islamska država. Med napadalci je bil tudi starejši brat Abdeslama, ki se je med napadom razstrelil.