Izredni vrh EU in Turčije bo 7. marca

Predsednik evropskega sveta je posvaril, da vstopa Evropa v najbolj nevarne čase.

Ma. Ja., STA
sre, 24.02.2016, 17:10
Lani je v Evropo nezakonito vstopilo približno milijon prebežnikov, samo letos že okoli 100.000.

Bruselj − Izredni vrh Evropske unije in Turčije bo 7. marca, je danes v razpravi na plenarnem zasedanju evropskega parlamenta v Bruslju potrdil predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Na vrhu bodo razpravljali o izvajanju migracijskega načrta EU in Turčije, ločeno pa bodo voditelji osemindvajseterice govorili tudi o prihodnosti schengenskega prostora, piše Slovenska tiskovna agencija.

Visoke številke prebežnikov, ki prihajajo v Evropo, je treba znižati, in to hitro, zato smo se tudi odločili za posebno srečanje s Turčijo 7. marca, je povedal Tusk.

EU je novembra lani s Turčijo sklenila dogovor o treh milijardah pomoči za ustrezno oskrbo tamkajšnjih sirskih beguncev v zameno za zajezitev toka prebežnikov, ki prihajajo v Evropo. »Koalicija voljnih« članic Unije je izrazila tudi pripravljenost sprejeti sirske begunce neposredno iz Turčije, potem ko se bo občutno znižala številka prebežnikov v Evropo, piše STA.

Druga tema vrha bo prihodnost schengna. Obnoviti je treba schengen, vlagati je treba vanj, in to ne v njegov zlom. To bo ena ključnih tem, o katerih bomo razpravljali 7. marca, je še povedal Tusk.

Predsednik evropskega sveta je danes v razpravi o izidu nedavnega februarskega vrha z evropskimi poslanci v Bruslju tudi posvaril, da vstopa Evropa v najbolj nevarne čase, še piše STA.

 

Prijavi sovražni govor