Juncker: Brez schengna tudi evro nima več smisla

Ogroženost schengenskega sistema ogroža skupni notranji trg, je opozoril predsednik evropske komisije.

Ma. Ja.
pet, 15.01.2016, 12:50; spremenjen: 15:23

Bruselj − Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je ocenil, da so članice Evropske unije »padle na izpitu« iz reševanja krize s prebežniki, kar po njegovem mnenju škodi ugledu Unije v svetu.

Evropa je bila znana kot premožna, občudovanja vredna celina, zdaj pa se kaže kot najšibkejši in najrevnejši del sveta, je danes dejal Juncker. Dodal je, da ga je pred voditelji držav, kot sta Jordanija in Libanon, ki nosita veliko breme sirske begunske krize − v Jordaniji je po podatkih UNHCR zatočišče našlo več kot 600.000, v Libanonu pa 1.070.000 sirskih beguncev −, sram pojasnjevati, kakšne težave ima pri spoprijemanju s krizo s prebežniki stara celina.

Pri tem je predsednik evropske komisije še posebej izpostavil težave pri premeščanju tisoče iskalcev azila iz najbolj obremenjenih držav članic − Italije in Grčije −, torej pri izpolnjevanju dogovora, ki so ga kljub nasprotovanju nekaterih članic z vzhoda EU potrdili oktobra. Doslej so namreč od 160.000 prebežnikov, kolikor so se članice EU strinjale, da jih bodo premestili, v druge države premestili zgolj 272 iskalcev azila.

»Ni komisija tista, ki ni opravila dela,« je poudaril Juncker in napovedal, da bo vztrajal pri prerazporeditvi prebežnikov. Članice je okaral, ker še vedno ne izvajajo dogovora, v katerega so privolile, in posvaril, da bo kredibilnost EU močno ogrožena, če ne bo prevzela svoje pravne in politične odgovornosti.

Namesto da bi iskale skupno rešitev, države članice znova uvajajo nadzor na mejah, ki ogroža schengenski sistem prostega pretoka ljudi, to pa ogroža skupni notranji trg, je še opozoril Juncker. To bi lahko privedlo do problema brezposelnosti, ki ga ne bo moč obvladovati, je dodal. »Ko se bo vse to zlomili, bo gospodarska cena in škoda za evropsko rast, ogromna,« je dodal. Brez schengna tudi evro nima več smisla, je poudaril.