Kanclerka priznava ranljivost svoje države

Nemčijo pretresajo tako dogodki doma kot v tujini.

tor, 12.01.2016, 22:00

Berlin - Kot da Nemčija po silvestrskem divjanju prebežnikov ne bi imela že dovolj skrbi, so bili žrtve terorističnega napada v Istanbulu večinoma nemški državljani. »Teroristi so sovražniki vseh svobodnih ljudi,« je obsodila kanclerka Angela Merkel, a poudarila, da bo v boju proti teroristom skupaj z mednarodnimi partnerji prevladala svoboda.

Nemčijo pretresajo tako dogodki doma kot v tujini. Kaj lahko povečanje teroristične nevarnosti v Turčiji pomeni za Nemčijo in Evropo, pa je zdaj še težko napovedovati. Kanclerka je skupaj z drugimi voditelji EU z Ankaro sklenila dogovor o večjem zadrževanju sirskih in drugih beguncev v Turčiji.

Nemčija v šoku

Za nemško vlado bo zdaj morda še pomembnejše čim hitrejše zavarovanje evropskih in schengenskih meja. Pričakovati je, da se bo kanclerka Merklova o tem v četrtek pogovarjala tudi s predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem, ki bo z več evropskimi državniki gost osmega vrha gospodarstvenikov v organizaciji časopisa Die Welt in založbe Axel Springer. Njegov obisk v kanclerski palači kaže na dobre odnose med državama in resnost begunske krize tako v Sloveniji kot tudi v Nemčiji.

V Istanbulu še ni jasno, ali so se nemški turisti naključno znašli na kraju terorističnega dejanja ali pa je samomorilski terorist načrtno čakal na nemške državljane. V Nemčiji pa še vedno odmevajo izjave ministra za pravosodje Heika Maasa, da so bila silvestrska divjanja organizirana. Tudi za to še ni dokazov, Nemčija pa je vendarle šokirana zaradi hitrosti, s katero se iz ene najstabilnejših evropskih držav spreminja v problem. Notranje ministrstvo dežele Severno Porenje - Vestfalija je objavilo imena 19 osumljencev, povezanih s silvestrskimi spolnimi in roparskimi napadi na več sto žensk. Noben od njih ni nemški državljan, enajst jih je iskalcev azila iz arabskih držav, eden je mladoleten.

Podobni opisi veljajo tudi za večino drugih prestopnikov od več kot tisoč migrantov s kölnske železniške postaje in tudi iz Hamburga, Stuttgarta in drugih nemških mest, ki so grobo spolno napadali ženske in jih tudi okradli, in to pred očmi njihovih spremljevalcev in celo policistov. Silvestrska divjanja so postala povod za novo krepitev protitujskih gibanj - in njihovih nasprotnikov. Resne nemire so na začetku tedna zabeležili v Potsdamu in Leipzigu, že konec tedna pa je morala policija v Kölnu nastopiti z vodnimi topovi.

Odstopi naj!

Da so ranljivi, zdaj priznava tudi kanclerka in spet poudarja prizadevanja za »pomembno zmanjšanje« števila prihajajočih beguncev. Mnogi prav Merklovo krivijo za naval beguncev, potem ko je zanje odprla meje. Bavarski voditelji, čeprav iz sestrske krščanskosocialne unije CSU, razmišljajo celo o tožbi zvezne vlade na ustavnem sodišču. Poudarjajo dolžnost zvezne vlade, da zaščiti interese nemških dežel. Iz dela opozicije in tujine je mogoče slišati celo zahteve po odstopu kanclerke.

Vlada kanclerke Merklove raje s polno paro rešuje nastalo krizo in pospešeno razpravlja o hitrejšem izgonu kriminalnih migrantov, četudi ti iščejo azil. Silvestrski dogodki so tako pretresli državo, da ostra zakonodaja ne odvrača niti politične levice: socialdemokratski podkancler Sigmar Gabriel je že sam predlagal, da bi zločinskim migrantom sodili kar v njihovih domovinah; prvakinja Levice Sahra Wagenknecht pravi, da si tisti, ki zlorabi gostoljubnost, to tudi zapravi. Visoki krščanskodemokratski politik Michael Grosse-Brömer pa že zahteva označitev Maroka, Alžirije in Tunizije za varne države in s tem korenito omejitev priseljevanja iz teh držav.