Kanclerka za »Nemčijo, v kateri dobro in radi živimo«

Socialdemokrat Martin Schulz je povabil Angelo Merkel za podkanclerko v svojo vlado.
Objavljeno
12. september 2017 23.47
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

Rosenheim – Z geslom »za Nemčijo, v kateri dobro in radi živimo« je krščanskodemokratska kanclerka Nemčije Angela­ Merkel obiskala bavarski­ Rosenheim. Na glavnem ­mestnem trgu jo je pričakala množica naklonjenih volivcev sestrske bavarske CSU, a tudi protestniki iz nacionalistične Alternative za Nemčijo (AfD), ki jo z žvižganjem in vpitjem že več tednov spremljajo na vsakem koraku.

»Mutti, prihajamo!« so privrženci AfD tudi v Rosenheimu na panoju nosili fotografijo s čolnom, polnim beguncev, ter napise, da je Angela Merkel mama vsega sveta, samo njihova ne. »To so ustvarjalci kaosa, niso nobena prava alternativa za našo državo,« je privržence najbolj skrajno nacionalistične stranke od vseh, ki lahko na volitvah 24. septembra upajo na vstop v bundestag, ocenil moški srednjih let, ki je hotel ostati anonimen. »Čisto vsega ni naredila prav, a kaj je hotela, ko pa je prišlo toliko ljudi!« je kanclerko zagovarjal študent ekonomije Max in dodal: »Gre nam zelo dobro in to je ­najpomembnejše!«

Angelin poziv

»Če hočete, da bom še štiri leta vaša kanclerka, dajte drugi glas meni!« je na osrednjem mestnem trgu pozivala Angela Merkel. Pri večini navzočih je lahko upravičeno domnevala, da bodo najprej glasovali za vladajočo bavarsko CSU, ki bi v naj­južnejši nemški deželi to nedeljo dobila 48 odstotkov glasov. Ker sta CDU in CSU na zvezni ravni združeni v unijo, bodo že s tem avtomatično pomagali njej, a lahko še dodatno z drugim ­glasom.

Glasno ploskanje je pokazalo, da so mnogi zadovoljni z delitvijo konservativne moči na krščanskosocialno bavarsko in prevladujočo krščanskodemokratsko zvezno, čeprav iz CSU prihaja tudi več zveznih ministrov. Javnomnenjska raziskava bavarske SAT.1 in hamburškega inštituta GMS socialdemokratom daje 19 odstotkov bavarskih glasov, 9 odstotkov liberalni FDP, 8 AfD in 7 zelenim, Levica pa bi dobila le 3 odstotke.

Da bi še bolj utrdila konservativno razpoloženje v tradicionalni trdnjavi CSU deželnega premiera Horsta Seehoferja, je kanclerka govorila o podpori družinam in otrokom, davčnih razbremenitvah in enaki pozornosti problemom dežel in mest. Čeprav se je zahvalila tudi mnogim, ki so lani pomagali v begunski krizi, je poudarila tudi ukrepe proti ilegalnemu priseljevanju, »da se kriza ne bi več ponovila«. Navedla je begunski sporazum s Turčijo in partnerstvo z Afriko ter poudarila, da se bodo morali tisti, ki nimajo pravice do azila, vrniti domov. Pomembno se ji zdi, da Nemčija ostane varna država, zato je njena vlada sprejela vrsto tovrstnih ukrepov.

Kot se za predvolilno kampanjo spodobi, je krščanskodemokratska kanclerka naštela tudi druge uspehe njene vladavine, med njimi zmanjšanje brezposelnosti za polovico ter že štiri leta uravnotežen zvezni proračun, tega ima Bavarska, ki do leta 2030 načrtuje celo poravnavo vseh svojih dolgov, že od leta 2006.

Kanclerka je poudarila tudi podporo občinam in drugim lokalnim skupnostim ter varovanje državnih meja, dokler ne bodo dovolj učinkovito varovali skupnih evropskih. Pohvalila je nemško raznolikost, kar jo po njenem dela močno v svetu, ter se zavzela za tesno sodelovanje v Evropi, saj le s pogovori premagujemo predsodke. »S kom, mislite, boste lahko tudi v prihodnje reševali takšne naloge?« si je v vlogi največjega predvolilnega aduta konservativne unije CDU/CSU delala reklamo tudi v Rosenheimu. Socialdemokrate je obtožila, da se v resnici zavzemajo za koalicijo z Levico, ki je za kritike dedinja vzhodnonemške komunistične partije. »Rdeče-rdeče-zelena koalicija ne bi bila dobra za našo državo!« je prepričana kanclerka.

»Tukaj ste doma, cenimo vas!«

V ponedeljek je Angela Merkel zagovarjala prepričanje, da v Nemčiji dobro in radi živijo, pred običajnimi državljani iz vseh družbenih slojev, zbranimi v »volilni areni« televizijske družbe ARD. Kritične državljane je zanimalo, kaj bo ukrenila proti revščini med upokojenci kljub izpolnjenim pogojem polne delovne dobe, kako bo pomagala mladim, ki se bojijo, da zanje ne bo spodobnih pokojnin, kako bo premagala pomanjkanje negovalcev za starejše v hitro starajoči se državi.

Zagovarjati se je morala tudi zaradi vinjet in ponovno opomnila, da je nasprotovala samo dodatnim finančnim obremenitvam za nemške lastnike avtomobilov. Srce parajoče je bilo vprašanje mlade ženske z downovim sindromom, kako preprečiti, da bi bilo splavljenih devet od desetih takšnih otrok. Kanclerka je poudarila, da so pri poznih splavih uveljavili obvezno svetovanje. Zaradi čedalje ostrejših sporov s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom je nagovorila tudi v Nemčiji živeče Turke: »Tukaj ste doma, cenimo vas!«

Ker je veliko volivcev neodločenih, še naprej vodi optimistično predvolilno kampanjo tudi socialdemokratski kanclerski kandidat Martin Schulz, čeprav je njegova stranka s 24 odstotki na javnomnenjskih raziskavah daleč za kanclerkino konservativno unijo, ki so ji to nedeljo pripisali 37 odstotkov. »Gospa [Angela] Merkel je v moji vladi dobrodošla kot podkanclerka,« je dejal nekdanji predsednik evropskega parlamenta.