Katalonski premier: V ponedeljek podpišem odlok o predčasnih volitvah

Glavno vprašanje je, kaj bi predčasne volitve, če bo do njih res prišlo, pomenile za odcepitev Katalonije.
Objavljeno
05. januar 2016 09.38
Ma. Ja., Mo. B.
Ma. Ja., Mo. B.

Barcelona − Tri mesece po katalonskih volitvah, ki so jih separatistične stranke razumele kot plebiscit o neodvisnosti, nič ne kaže, da se bo uradna Barcelona lahko kaj kmalu v celoti posvetila odcepitvi – zataknilo se je že pri sestavi vlade.

V soboto ob polnoči poteče rok, ko bi morale separatistične stranke sestaviti novo vlado, a je možnosti za to, potem ko so tri mesece iskale dogovor, bore malo. Jabolko spora ostaja dosedanji katalonski premier Arturo Mas, ki ga skrajno leva stranka CUP ni pripravljena podpreti. Brez njihovih desetih poslancev, kolikor so jim jih namenili volivci, pa koalicija strank Junts pel Sí (Skupaj za da) ne more sestaviti večinske vlade. Na volitvah so namreč osvojili 62 poslanskih sedežev, za absolutno večino jih potrebujejo 68.

»Pripravljen sem, proti svoji volji, tega nisem hotel in tega nočem – pripravljen sem podpisati odlok o predčasnih volitvah,« je danes povedal Mas in dodal: »Hočem biti jasen: Skupaj za da je dal na mizo že toliko predlogov, da ne more dati nobenega več.  Ne vem, ali se zavedajo obsega napake, ki jo delajo.« Edina možnost, da se izognejo predčasnim volitvam, je zdaj le še ta, da si posamezni poslanci CUP do sobote premislijo in obrnejo hrbet svojemu vodstvu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaj lahko Mas pričakuje od stranke CUP, so ti napovedovali že v predvolilni kampanji, ko je vodja stranke Antonio Baños večkrat dejal, da ne bodo »nikoli, nikoli, nikoli« podprli Masa. Zamerijo mu korupcijske afere, v središču katere je njegova stranka Demokratična konvergenca Katalonije (CDC), in preteklo varčevanje na področju socialnega varstva. A stranka CDC ni bila pripravljena predlagati drugega imena za premierski položaj. Še ta teden je tudi Mas zatrdil, da se ne namerava umakniti drugemu kandidatu. »Če Mas odide, bo to jasno sporočilo, da CUP z desetimi poslanci vodi proces, namesto, da bi ga vodila moč 62 poslancev,« je po poročanju El Paisa povedal Josep Rull iz CDC.

Baños je po poročanju zdaj sam napovedal, da bo v ponedeljek zapustil poslanski sedež. Po poročanju El Paisa odhaja prav zato, ker je držal obljubo in ni podprl Masa.

Če ne bo dogovora do sobotnega roka, bo moral Mas tako razpisati predčasne volitve, ki prinašajo kar nekaj negotovosti. Pokazalo se bo, kako je na volivce vplivalo trimesečno prerekanje o novi vladi, vprašanje je tudi, ali bo koalicija Skupaj za da ostala skupaj, enako velja za stranko CUP.

Glavno vprašanje pa je, kaj bodo predčasne volitve pomenile za proces odcepitve. V začetku novembra je parlament potrdil resolucijo o odcepitvi, ki postavlja 18-mesečni rok za dokončanje procesa. Da bi to dosegli, bi moral parlament sprejeti vse, kar je zakonsko potrebno za ustavodajni postopek, socialno varnost in ustanovitev katalonskega davčnega urada. Po poročanju El Paisa so brez katalonske vlade ti načrti zdaj »na čakanju«, ne pa tudi pozabljeni: »Še vedno smo mnenja, da je za Katalonijo najboljša neodvisnosti. Procesa še ne gre pokopati,« je povedal Josep Rull.

Volivci bi lahko novo vlado volili že marca. To bi bile že četrte katalonske volitve od leta 2010.