Katalonski separatisti tik pred zdajci z dogovorom o novi vladi

Dosedanji premier Artur Mas je menda popustil in se umika z vrha vlade. Nasledil ga bo župan Girone Carles Puigdemont.
Objavljeno
09. januar 2016 20.11
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Barcelona − Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije od Španije, so dober dan pred iztekom roka dosegle dogovor o oblikovanju nove regionalne vlade in tako preprečile ponovne volitve, piše Slovenska tiskovna agencija. Dosedanji premier Artur Mas je menda popustil in se umika z vrha vlade, nasledil naj bi ga župan Girone Carles Puigdemont.

Informacijo je za agencijo AFP najprej razkril neimenovani vir v odhajajoči vladi, enako pa so poročali nekateri španski mediji. »Imamo dogovor. Imeli bomo vlado in stabilnost,« je nato na twitterju potrdil vodja leve separatistične stranke CUP Jordi Sanchez, Mas pa je pred novinarji potrdil, da se umika in vodenje Katalonije prepušča Puigdemontu.

Dogovor prihaja povsem nepričakovano, saj je bilo videti, da so se bolj ali manj vsi v Barceloni, vključno z Masom, sprijaznili, da kompromisa ne bo in da bodo morale slediti predčasne volitve, piše STA.

Na septembrskih volitvah v Kataloniji je največ glasov prejelo Masovo zavezništvo separatističnih strank, poimenovano Skupaj za da, ki pa mu z 62 sedeži v 135-članskem regionalnem parlamentu ni uspelo osvojiti absolutne večine. Za to bi potrebovalo še podporo leve stranke CUP, ki pa se je pred tednom dni odločila, da nove vlade z Masom na čelu ne bo podprla, saj da je preveč konservativen, njegova stranka CDC pa skorumpirana.

Masovo zavezništvo bi se lahko nato odločilo za manjšinsko vlado, lahko pa bi tudi predlagalo drugega kandidata za predsednika, a Mas je zatrdil, da svojega položaja ne bo prepustil nobenemu drugemu kandidatu. Rok za oblikovanje nove vlade oziroma izvolitev njenega predsednika se sicer izteče jutri, razpis volitev pa se je pričakoval v ponedeljek.

V četrtek so v Barceloni potekali protesti zagovornikov neodvisnosti Katalonije, ki so od svojih strank zahtevali, da dosežejo dogovor, saj razhajanja med njimi preprečujejo oblikovanje katalonske vlade in nadaljevanje prizadevanj za odcepitev, še piše STA.