Kronen Zeitung: Nemčija v Avstrijo vrača več tisoč ekonomskih migrantov

Časnik očita Nemčiji množično vračanje migrantov iz Bavarske v Avstrijo.

Mo. B., STA, Mo. B.
sob, 13.02.2016, 12:50

Na tisoče razočaranih prosilcev za azil zapušča Finsko

Na tisoče iraških prosilcev za azil, ki so lani prispeli na Finsko, se je odločilo prekiniti azilne postopke in prostovoljno vrniti nazaj v domovino.

Finska je lani prejela okoli 32.500 prošenj za azil, kar je skoraj desetkrat več kot leto prej, ko je bilo vloženih okoli 3600 prošenj.

Skoraj dve tretjini lanskih prosilcev za azil so predstavljali mladi iraški moški, ki pa imajo sedaj pomisleke glede življenja na Finskem. Zato finske oblasti organizirajo čarterske polete v Bagdad, ki bodo stekli naslednji teden, poroča tiskovna agencija Reuters. Polete bodo organizirali, dokler bo zanimanje zanje.

Po navedbah finskih oblasti je doslej okoli 4100 prosilcev za azil umaknilo prošnje, to število pa naj bi v prihodnjih mesecih doseglo 5000. Večina teh migrantov je pristojnim službam povedalo, da se želijo vrniti k svojim družinam. A nekateri so tudi izrazili razočaranje nad življenjem na Finskem.

Dunaj – Samo januarja so nemški obmejni policisti v Avstrijo vrnili več kot 3700 Maročanov, Alžircev in Egipčanov in če se bo to nadaljevalo, bo prišlo v Avstrijo s smeri severozahoda letos do 30.000 ekonomskih migrantov, piše avstrijski časnik Kronen Zeitung, ki ga povzema STA, in dodaja, da je avstrijski kancler Werner Faymann še oktobra zatrjeval, da tak scenarij ni mogoč.

Medtem ko se avstrijsko notranje in obrambno ministrstvo ukvarjata s tem, kako čim bolj zaščititi južno mejo, prihaja na tisoče ekonomskih migrantov k nam s severozahoda, v petkovem članku na spletu opozarja časnik in Nemčiji očita množično vračanje migrantov iz Bavarske v Avstrijo.

Kot nadaljuje, so na to možnost opozarjali že lani jeseni, ko je nemško notranje ministrstvo napovedalo »hiter izgon« prišlekov, ki niso upravičeni do azila. A Faymann je takrat zatrdil, da so odnosi z Nemčijo odlični in da tu ne bo nobenih težav, saj nemška kanclerka Angela Merkel »drži besedo«.

»Štiri mesece kasneje pa aktualne številke notranjega ministrstva kažejo, da Berlin zelo dobro izvaja napovedane hitre izgone v Avstrijo: na dan preprosto pošiljajo nazaj v Zgornjo Avstrijo in na Solnograško od 50 do 200 ekonomskih migrantov iz Maroka, Alžirije, Egipta itd.«

V januarju je šlo za povprečno 123 ljudi dnevno, februarja malo manj – po pojasnilih Dunaja zato, ker Avstrija zdaj bolje nadzoruje vstopanje migrantov na svoji južni meji s Slovenijo, še dodaja Kronen Zeitung.