Lech Walesa, »plačani komunistični vohun«

Nekdanji poljski predsednik in junak Solidarnosti je ostro zavrnil vnovične očitke.

S. V.
čet, 18.02.2016, 18:00

Varšava − Nekdanji poljski predsednik in junak Solidarnosti, eden glavnih oporečnikov Lech Wałęsa, je bil vohun, nakazujejo najnovejši pridobljeni dokumenti poljskega zgodovinskega inštituta.

Lukasz Kaminski, vodja Inštutita za nacionalni spomin, je za BBC izjavil, da so dokumenti videti avtentični, čeprav je gradivo na 279 straneh treba še ustrezno analizirati. Wałęsa je že davno zanikal, da bi bil v sedemdesetih letih sodelavec nekdanje komunistične tajne policije, med drugim tudi leta 2008 v intervjuju za zgoraj omenjeni britanski vir. Zdaj je ostro zavrnil vnovične očitke, češ, da »ne more obstajati nobenih pisnih materialov o meni«, so poročale tiskovne agencije.

Dokumente so odkrili v hiši novembra umrlega nekdanjega poljskega generala Czeslawa Jana Kiszczaka, med njimi sporazum o sodelovanju s tajno policijo, ki naj bi ga podpisal Wałęsa, je v Varšavi povedal direktor inštituta Kaminski. Po njegovi razlagi so podpisi Wałęse pod dokumenti pristni.

Wałęsa je leta 1983 dobil Nobelovo nagrado za mir zaradi svoje vloge voditelja Solidarnosti, prvega svobodnega sindikata v sovjetskem bloku. Po padcu komunizma je bil leta 1990 izvoljen za predsednika Poljske. Velja za enega od očetov poljske demokracije. Ob razpadanju komunizma je bil med glavni oporečniki režimu in borec za človekove pravice. Že večkrat je bil tarča napadov, da je bil komunistični ovaduh, vendar je vse dokumente o domnevnih dokazih uspešno zavrnil kot ponaredke. Pred obtožbami se je moral zagovarjati tudi na sodišču, ki ga je 2000 oprostilo. V času aktualne konservativne vlade stranke Pravo in pravica, ki jo vodi Jaroslaw Kaczynski, velja za ostrega kritika.

Prijavi sovražni govor