Merklova Nemce pozvala k obuditvi duha iz leta 1990

Spomin na združitev vzhodne in zahodne Nemčije je številne spodbudil, da so se pridružili naporom za obvladovanje begunske krize.

Objavljeno
26. september 2015 18.30
UN-ASSEMBLY/
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Berlin - Nemška kanclerka Angela Merkel je danes Nemce pozvala, naj obudijo duha iz časov nemškega združevanja leta 1990, da bi tako pripomogli k premagovanju sedanje begunske krize, ko Nemčijo preplavlja na sto tisoče migrantov in beguncev.

»Nemška enotnost je bila nekaj posebnega,« je Merklova dejala v svojem tedenskem nagovoru pred 25. obletnico združitve Nemčije, ki bo 3. oktobra.

Čeprav je priznala, da sta obvladovanje trenutne begunske krize in spopadanje s posledicami združitve Nemčije zelo različni stvari, je Merklova poudarila, da bo integracija ljudi, ki bežijo pred vojno in revščino, zahvala podobne napore celotne nemške družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Merklove je spomin Nemcev na združitev vzhodne in zahodne Nemčije številne od njih spodbudil, da so se pridružili naporom za obvladovanje aktualne begunske krize.

Nemčija je postala glavna destinacija za več sto tisoč migrantov in beguncev, ki bežijo pred vojno in revščino na Bližnjem vzhodu in v Afriki v smeri Evrope. Samo letos naj bi v Nemčijo prišlo okoli milijon migrantov, kar je okoli petkrat več kot lani.