Nemčija je končno dobila novo vlado

Ena izmed osrednjih tem koalicijske vlade SDP in CDU/CSU bo evropska politika.

sre, 14.03.2018, 10:04; spremenjen: 20:40

Berlin – 171 dni po parlamentarnih volitvah je Nemčija končno dobila novo vlado, krščanskodemokratska kanclerka Angela Merkel pa že četrti mandat in tretjo veliko koalicijo s socialdemokrati. A začetek ni bil tako gladek, kot je morda upala dolgoletna voditeljica osrednje evropske države.

Stari in novi koalicijski partnerici imata v bundestagu prepričljivo večino, a je kanclerka dobila le devet glasov več od nujnih 355, kar pomeni, da 35 parlamentarcev velike koalicije ni glasovalo za novo vlado. V bundestag je prišel volit tudi neuspešni kanclerski kandidat SPD Martin Schulz, ki je na volilno noč razglasil odhod v opozicijo. Pozneje si je premislil in tudi pred današnjim glasovanjem je naznanil, da bo glasoval za novo vlado Angele Merkel, a vsi parlamentarci nove velike koalicije niso sledili njegovemu zgledu. Parlamentarni vodja CDU Volker Kauder je spomnil, da tudi leta 2013 niso dobili vseh koalicijskih glasov.

Velik uspeh Angele Merkel

Za dolgoletno kanclerko je četrti mandat velik uspeh že zato, ker ji sredi zgodovinskega begunskega vala mnogi niso napovedali še ene volilne zmage, nekaterim pa šibka ponovna izvolitev nakazuje, da Angela Merkel v svojem verjetno zadnjem mandatu ne bo tako mogočna kot prej. In res je še pred glasovanjem v bundestagu krščanskodemokratski minister za zdravstvo Jens Spahn razburil z izjavami o zadostnosti socialne pomoči, ki so se socialdemokratom zdele neumestne. Sedemintridesetletni krščanski demokrat velja za enega najodločnejših zagovornikov vračanja h konservativno-liberalnim temeljem CDU, socialdemokrati podkanclerja in finančnega ministra Olafa Scholza ter parlamentarne prvakinje Andree Nahles pa so odločeni izvesti čim več levo usmerjenih dogovorov nove vlade.


63-letna vodja krščanskih demokratov Angela Merkel je na čelu nemške vlade od leta 2005. Foto: AFP

A za zdaj še niso izginili razlogi, ki so omogočili tretjo veliko koalicijo med nemškimi konservativci in socialdemokrati, med njimi je na prvem mestu strah sredinskih strank pred nadaljnjim vzponom nacionalistične Alternative za Nemčijo (AfD). Ta se je sredi begunske krize povzpela na položaj tretje največje stranke in kot takšna ima zdaj veliko priložnost za razglašanje svojih stališč. Toda vsaj eden od parlamentarcev AfD je danes spoznal, da imajo sporna dejanja posledice. Predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble je Petru Bystronu zaradi objave glasovalnega lističa na twitterju naložil 1000 evrov kazni. Volitve so bile namreč tajne in javno razkazovanje nemškega nacionalista češkega rodu, da ni glasoval za kanclerko, po prepričanju nekdanjega finančnega ministra krši to načelo.

Utrjevanje osi Pariz - Berlin

Drugi razlog za še en prisilni zakon med nemškimi konservativci in socialdemokrati je Evropa. Francoski predsednik Emmanuel Macron je takoj po nemških volitvah predstavil predloge tesnejših povezav v evrskem območju in EU ter zlasti na najpomembnejši osi z Nemčijo, nova stara kanclerka pa v prihodnjih dneh namerava v Pariz. V obeh osrednjih prestolnicah EU so poudarili, da se bodo lahko temu procesu pridružili tudi drugi, a bodo sami tudi brez tega proučili nove poti združevanja.

Za nekatere evrske države in tudi za številne konservativne politike so nekateri Macronovi predlogi sporni. Tiskovna agencija Bloomberg je navedla neimenovane »kanclerkine politične partnerje«, ki so namignili, da se je Angela Merkel v zameno za več vpliva na načrte francoskega predsednika pripravljena odreči nemškemu kandidatu za predsednika Evropske centralne banke.

Prijavi sovražni govor