Množica beguncev v Idomeniju zahteva odprtje meje

V Idomeniju in drugod po Grčiji je ostalo ujetih več kot 50.000 prebežnikov.

Ma. F., STA
ned, 27.03.2016, 16:13

Atene - Ob ograji na grško-makedonski meji v Idomeniju se je danes zbralo na stotine prebežnikov, ki zahtevajo odprtje meje in prost prehod, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Grčija je v soboto sicer začela evakuacijo prebežnikov iz glavnega tabora v Idomeniju, potem ko se je prihodov prebežnikov na otoke v Egejskem morju znatno zmanjšal.

Eden od sirskih beguncev je po poročanju dpa za grški radio dejal, da so slišali, da bodo mejo danes odprli. Nekateri migranti naj bi v rokah držali kose belih oblačil, s čimer želijo pokazati, da prihajajo v miru.

Po navedbah očividcev so se med migranti in begunci v taboru v soboto razširile govorice, da namerava Nemčija sprejeti več tisoč prebežnikov iz Idomenija. Policija jih je nato prek zvočnikov obvestila, da govorice ne držijo.

V Idomeniju in drugod po Grčiji je ostalo ujetih več kot 50.000 prebežnikov, potem ko je Makedonija v začetku meseca zaprla meje za vse, ki nimajo veljavnega potnega lista ali vizuma. Po navedbah agencije za koordinacijo migracijske politike je v begunskem taboru v Idomeniju, predvidenim za namestitev 2000 ljudi, še vedno 11.500 prebežnikov.

Humanitarne organizacije sicer že nekaj časa opozarjajo na humanitarno katastrofo, ki je zaradi slabih bivalnih razmer nastala v taboru. Danes dopoldne so grške oblasti na otoku Kos aretirale šest domnevnih tihotapcev ljudi. Varnostne sile so zasegle tudi ponarejene dokumente in naprave za njihovo ponarejanje.

Prijavi sovražni govor