Moldavska vlada prisegla ponoči, za vrati, tesno zaprtimi za javnost

Nekaj ur prej so protestniki vdrli v parlament, ki je potrdil novo vlado, pod vodstvom Pavla Filipa.
Objavljeno
21. januar 2016 14.59
MOLDOVA-POLITICS/
Mo. B.
Mo. B.

Kišinjev – Skoraj tri mesece po izglasovani nezaupnici zadnjemu premieru Valeriju Streletu je v Moldaviji sinoči, nekaj pred polnočjo, brez navzočnosti medijev prisegla nova moldavska vlada pod vodstvom Pavla Filipa. Razlog za skrivnostnost je tudi varnost – le nekaj ur prej, ko je parlament potrjeval novo vlado, je v zgradbo vdrlo več protestnikov, napadenih je bilo nekaj poslancev.

Moldavski predsednik Nicolae Timofti je po prisegi izrazil upanje, da bo nova vlada po mesecih politične nestabilnosti najrevnejši državi v Evropi prinesla stabilnost in potrebne spremembe.

A si organizatorji protestov prizadevajo predvsem za predčasne volitve, ki da so edini odgovor na politično krizo. V Kišinjevu so se tako danes po poročanju spletnega portala IPN znova zbrali protestniki. Opozicija pa obljublja, da bo včerajšnjo parlamentarno potrditev vlade postavila pred ustavno sodišče.

V manj kot letu dni je 3,5-milijonsko ljudstvo dobilo že tretjega premiera – junija lani je zaradi ponarejene diplome s položaja odstopil Chiril Gaburici, oktobra je parlament nezaupnico izglasoval še Valeriju Streletu.

Že zdaj je omadeževano tudi ime novega premiera Filipa iz vrst proevropske koalicije. Po poročanju Reutersa ga najbolj obremenjuje njegovo prijateljevanje z enim najbogatejših in najmanj priljubljenih Moldavcev Vladimirjem Plahotniucem. Tega je stranka, iz katere izhaja Filip, sprva hotela predlagati za premiera, a ga predsednik ni hotel nominirati. Opozicijski poslanci so zdaj prepričani, da je Filip le obraz, odločitve pa bo v resnici sprejemal Plahotniuc.

Politična kriza v Moldaviji, s korupcijo močno obremenjeni državi, izhaja iz odmevnega bančnega škandala, ko je na račune v tujini izginilo 910 milijonov evrov. Kot smo že poročali, gre za sredstva, ki jih je Moldavska narodna banka posodila trem moldavskim bankam – Unibank, Banca Socială in Banca de Economii, ki jih morajo zdaj reševati davkoplačevalci. V škandal je domnevno vpleten nekdanji premier Vlad Filat, ki so ga oktobra v lisicah pospremili v pripor.