Na čelo francoskega zunanjega ministrstva Jean-Marc Ayrault

Menjava na čelu zunanjega ministrstva ni edina, v francosko vlado vstopajo tudi druga nova imena.

Mo. B., STA
čet, 11.02.2016, 18:18

Pariz – Francosko diplomacijo bo odslej vodil nekdanji premier Jean-Marc Ayrault, so danes sporočili iz Elizejske palače. 66-letnik bo na položaju zunanjega ministra nasledil Laurenta Fabiusa, ki bo postal predsednik francoskega ustavnega sveta, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ayrault je bil predsednik francoske vlade med letoma 2012 in 2014.

Kot favoritka za položaj je sicer veljala nekdanja partnerka predsednika Françoisa Hollanda, Segolene Royal, ki pa bo še naprej vodila okoljsko ministrstvo.

V francoski vladi bo po novem tudi predstavnica zelenih – Emmanuelle Cosse bo ministrica za gradnjo stanovanj. Ministrstvo za kulturo bo poslej vodila Audrey Azoulay, ki bo nasledila dosedanjo ministrico Fleur Pellerin, novi minister za razvoj podeželja pa bo Jean-Michel Baylet.

Spremembe v vladi po mnenju številnih poskus, da bi znova združili levico pred predsedniškimi volitvami, predvidenimi za prihodnje leto, na katerih se bo vse manj priljubljeni Holllande potegoval za drugi predsedniški mandat.

Hollande »mora za vsako ceno povečati svojo politično bazo«, je pred spremembami za francosko tiskovno agencijo AFP, ki jo povzema STA, povedal neimenovani vir blizu francoskemu predsedniku. »Ne moremo se soočiti s predsedniškimi volitvami, ne da bi bila družina socialistov podpirala svojega kandidata in brez okoljevarstvenikov,« je pojasnil.

Prijavi sovražni govor