Na Malti trije obtoženi zaradi umora novinarke

Trije obtoženi, ki zdaj ostajajo v priporu, so bili med deseterico, ki so jo policisti aretirali v ponedeljkovih racijah.

A. S. H., STA
sre, 06.12.2017, 11:30

Valletta − Na Malti so v torek zvečer obtožili tri moške zaradi umora preiskovalne novinarke Daphne Caruana Galizia. Obtoženi so tudi posedovanja materiala za izdelavo bombe in orožja. Trojica − brata George in Alfred Degiorgio in Vincent Muscat − se je po poročanju lokalnih medijev, ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije, izrekla za nedolžno.

Trije obtoženi, ki zdaj ostajajo v priporu, so bili med deseterico, ki so jo policisti aretirali v ponedeljkovih racijah. V skladu z malteško zakonodajo je treba osebo obtožiti v roku 48 ur po pridržanju ali pa jo izpustiti. Drugi osumljenci naj bi bili izpuščeni na prostost ob plačilu varščine.

Gre za prvi preboj v preiskavi odmevnega umora novinarke. Policija je menda osumljencem prišla na sled zaradi njihovih sporočil sms, potem ko so preiskovalci vzeli pod drobnogled na tisoče klicev oziroma telefonskih številk, ki so bile povezane s številko, s katere je prišel klic, ki je detoniral usodno bombo.

Že stari znanci policije

Obtoženi so menda že stari znanci policije, DPA še povzema poročanje časnika Times of Malta. Muscat je leta 2014 preživel tri strele v glavo, pred tem pa je bil med drugim obtožen sodelovanja v ponesrečenem bančnem ropu leta 2010. Tudi brata Degiorgio sta bila povezana s tem ropom, sicer pa sta bila obsojena še za več drugih kriminalnih dejanj.

V blogu o umazanih poslih na Malti

Caruana Galizia je bila ubita 16. oktobra v eksploziji avtomobila, s katerim se je ravno odpeljala od doma.

V zadnjem letu je sicer 53-letnica objavljala zgodbe o domnevni korupciji premiera Josepha Muscata in njegovih tesnih zaveznikov. Ta je najprej prišla na dan z objavo milijonov tako imenovanih panamskih dokumentov aprila lani. Caruana Galizia je med drugim razkrila, da je Muscatova soproga Michelle po sumljivih kanalih prejela milijon dolarjev od hčerke azerbajdžanskega predsednika.

A v svojem delu je razkrivala tudi umazane posle pomembnih opozicijskih politikov in poslovnežev. Tik pred smrtjo je na svojem blogu objavila, da je situacija »obupna« in da so »barabe povsod« na Malti.

Umor je sprožil proteste in tudi opozorila Malti iz EU, ki je v to članico poslala posebno delegacijo, da preuči zadeve. Muscat, ki mu eni očitajo soodgovornost za umor, sam pa vztraja, da to ni tako in da bo naredil vse, da pridejo zadevi do dna, se je v torek zahvalil policistom, pa tudi ameriškemu FBI, Europolu in finskemu preiskovalnemu uradu za pomoč malteškim preiskovalcem.

Prijavi sovražni govor