Na protestu v Prištini izbruhnilo nasilje

Nekaj protestnikov je začelo v poslopje vlade in v policiste metati molotovke in kamenje. Policija je odgovorila s solzivcem.

Ma. Ja.
sob, 09.01.2016, 17:16

Priština − V Prištini se je na protestnem shodu zbralo več tisoč privržencev opozicije − po podatkih Al Džazire Balkans se je demonstracij udeležilo najmanj 10.000 ljudi −, ki trdijo, da je kosovska vlada premierja Ise Mustafe pri sklepanju dogovorov s Srbijo in Črno goro prekršila ustavo, zato zahtevajo, da odstopi, in pričakujejo predčasne volitve.

Sprva miren protestni shod se je kmalu sprevrgel v nasilje. Nekaj protestnikov je začelo v poslopje vlade in v policiste metati molotovke in kamenje, nakar je policija odgovorila s solzivcem in množico razgnala.

Današnji protest so sicer organizirale stranke Zavezništvo za prihodnost Kosova, Pobuda za Kosovo in Gibanje samoopredelitev, ki nasprotujejo dogovoru o meji s Črno goro in oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu, o čemer sta se med dialogom, ki poteka pod okriljem Evropske unije, dogovorili vladi v Beogradu in Prištini.

Čeprav je Kosovsko ustavno sodišče decembra prižgalo zeleno luč za oblikovanje te skupnosti, je hkrati tudi ocenilo, da nekateri deli sporazuma niso v duhu kosovske ustave. Kljub temu, da vlada pripravlja zakonske spremembe, s katerimi naj bi sporne dele sporazuma popravila, to za opozicijo, kot kaže, ni dovolj.

Prijavi sovražni govor