Na turški obali našli 34 trupel

Pokojni so potovali z dvema različnima čolnoma. Lani je v Sredozemskem morju utonili 3771 prebežnikov.
Objavljeno
05. januar 2016 17.36
TURKEY-BOAT/DEAD
Mo. B.
Mo. B.

Ankara – Za potnike dveh čolnov, ki so v mraku in nevihtnemu vremenu danes zgodaj zjutraj izpluli proti grškemu otoku Lesbos, se je pot končala tragično. Na obale okrožja Ayvalık je morje naplavilo trupla 24 prebežnikov, na obalah Dikilija so našli še deset drugih. Koliko ljudi je sploh potovalo s čolni, ni znano, zato bi lahko število žrtev še naraslo. Za zdaj nič ne kaže, da bo letošnje leto, kaj manj tragično kot lansko, ko je v Sredozemskem morju ugasnilo več kot 3770 življenj.

Turški spletni portal Hürriyet poroča, da se je prvi čoln v razburkanem morju prevrnil okoli 5. ure zjutraj. Turški obalni straži je uspelo rešiti šest prebežnikov, kmalu po nesreči pa so na obalah Ayvalıka našli več trupel. Med njimi so bili tudi otroci. Po poročanju turškega portala so bili na čolnu predvsem Iračani, Sirci in Alžirci.

Skoraj istočasno je malo stran začel toniti še en čoln, v katerega je začela vdirati voda. Obalni straži je na varno uspelo spraviti 56 ljudi, deset prebežnikov poti ni preživelo. Od kod so prihajali, ni znano.

O novih tragedijah poročajo na dan, ko je Mednarodna organizacija za migracije (IOM) navzgor popravila črno statistiko lanskega leta – v Sredozemskem morju je po njihovih ocenah umrlo 3771 ljudi. Gre za najbolj smrtonosno leto, odkar čez Sredozemlje vodi ena glavnih migrantskih poti v Evropo. Leta 2014 je v morju na jugu stare celine umrlo skoraj 3280 ljudi.