Na ulicah: »Italija, zbudi se, je že čas«

Po Italiji so potekali shodi za registracijo homoseksualnih partnerskih skupnosti, največji v Rimu in Milanu.

STA, K. Š.
sob, 23.01.2016, 18:41; spremenjen: 18:51

Rim - V 80 italijanskih mestih se je danes zbralo več tisoč ljudi, ki podpirajo zakonski predlog o registraciji homoseksualnih in heteroseksualnih partnerskih skupnosti na matičnih uradih. Prihodnji teden ga bo prvič obravnaval italijanski senat.

V skladu z osnutkom bodo pravice in dolžnosti istospolnih partnerjev usklajene s tistimi, ki jih imajo heteroseksualni zakonci, le da se ne bodo mogli poročiti. Homoseksualci bodo v registriranih partnerstvih prevzeli priimke partnerjev in posvojili njihove biološke otroke, če ti ne bodo imeli drugega priznanega starša. V primeru smrti bo vdova oziroma vdovec prejemal pokojnino po umrlem partnerju. V Italiji sicer trenutno največ duhov buri možnost posvojitve partnerjevega otroka.

Največji shodi so potekali v Rimu in Milanu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Demonstranti so držali v rokah ure in skandirali: »Italija, zbudi se, je že čas.« Ob tem so mahali z zastavami v mavričnih barvah. V Rimu so se protestniki zbrali pred Panteonom in vzklikali slogane za registrirane partnerske skupnosti. V Milanu so se demonstracije odvijale pred operno hišo La Scala.

»Zakon o registriranih partnerskih skupnostih je nujen,« je povedal italijanski premier Matteo Renzi, ki sicer spoštuje tako tiste, ki so demonstrirali danes, kot tudi tiste, ki se bodo na shodih zbrali konec januarja in na pobudo katoliških združenj izrekli podporo zakonski zvezi, ki jo sestavljata moški in ženska.

Zaradi občutljivega vprašanja o registraciji partnerstev pa je Renzi deležen pritiskov znotraj svoje stranke: 30 katoliških senatorjev njegove Demokratične stranke je namreč zahtevalo revizijo predloga omenjena zakona. Zahtevajo črtanje členov, ki eksplicitno izenačujejo pravice glede dedovanja ali pokojnine.

V Italiji so bili načrti za uvedbo registriranih partnerskih skupnosti doslej neuspešni zlasti zaradi stališč katoliške cerkve.

Prijavi sovražni govor