Najpomembnejša beseda je mi, ne jaz

Alexandre Jardin, ustanovitelj Državljanov, bi rad zmagal na volitvah in Francijo spet približal Francozom.

Wed, 11.01.2017, 12:00

Državljani smo volivci in državljani smo še mnogo več: akterji. Pomembni igralci bi morali biti, ne le statisti, ki jih veliki odločevalci kot marionete vodijo po svoje. Imate kdaj občutek, da na vas gledajo paternalistično kot na nevednega otroka, čigar glas bolj malo šteje? Vsakdo šteje, treba ga je le poslušati. V Franciji daje, nekaj mesecev pred volitvami, priložnost ljudem gibanje Državljani, ki se hoče politizirati in ima ambicije po sami predsedniški palači. 

Predvolilno razpoloženje pred pomladnimi volitvami se stopnjuje, zdaj je začel politično teči tudi pisatelj Alexandre Jardin. Potem ko je svojo kandidaturo napovedal v začetku decembra, je pred dnevi po zgledu wikipedije zagnal spletno stran WikiCitoyen (wikidržavljan) – in povabil javnost, da sodeluje pri pripravi skupnega programa nastajajoče stranke. 

Gibanje neposredne demokracije Citoyens noče biti le novodobni eksperiment, drugače, Alexandre Jardin meri na prvi stolček v Elizejski palači. Za sabo želi potegniti vse tiste Francoze in Francozinje, ki se v sedanji politiki ne prepoznajo več, ker morda menijo: da je socialistična levica pogorela, da utegne tradicionalna desnica s kandidatom Françoisom Fillonom pogrezniti francosko družbo v preveč nazadnjaške vode, nič kaj bistveno drugačne od tistih, ki jih obljublja skrajna desničarka Marine Le Pen, in morda se jim tudi staro levičarstvo Jean-Luca Mélenchona ne zdi primerno za nove čase ... Strinjajo pa se s tistim, kar pravi Jardin: »Francija ni okras, tisti, ki se angažirajo, niso le prigode, državljani niso samo volivci. Vsi so igralci.« V politiki je najpomembnejši glagol – delati in zaimek – mi, ne jaz.

Najprej profesionalci

Alexandre Jardin in njegova desna roka Robert Branche sta na spletni strani (www.lescitoyens1.fr) nakazala glavne obrise z jasno nakazanimi smermi in tudi z osnovnimi vprašanji, na katera naj bi odgovor poiskali ljudje. Eno takih je recimo: univerzalni temeljni dohodek, da ali ne? Izbrala sta področja – od mednarodne politike, Evrope, kmetijstva, kulture, ekonomije in financ, izobraževanja do, seveda, zdravja, sociale, digitalne družbe in še marsičesa –, zdaj pa so na vrsti državljani, da povezani s profesionalci podrobneje izdelajo program.

Avtorja (v predstavitvenem videu) nista slišati naivno, ne zidata gradov v oblakih, ampak se zavedata, da je najprej pomembna – metoda. In prava metoda zahteva profesionalizem. Samo profesionalci, ljudje z znanjem, lahko vlečejo voz naprej, politiki (in drugi) naj jim pri tem aktivno pomagajo in upoštevajo njihovo mnenje


Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Delo d.o.o.
Preberite posebne pogoje, povezane z digitalnimi naročninami.
Prijavi sovražni govor