V Belgiji iščejo še drugega domnevnega napadalca na podzemno železnico

Belgijska ministra za notranje zadeve in pravosodje Jan Jambon in Koen Geens sta po bruseljskih napadih ponudila odstop.
Objavljeno
24. marec 2016 11.05
BELGIUM-ATTENTAS-ATTACKS
De. P., STA
De. P., STA

Bruselj − Belgijske oblasti iščejo drugega osumljenca v zvezi s torkovim terorističnim napadom na postajo podzemne železnice v Bruslju, v katerem se je en samomorilski napadalec razstrelil, so danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedali belgijski policijski viri.

Nadzorne kamere s postaje podzemne železnice Maelbeek v Bruslju, enem od prizorišč torkovih terorističnih napadov v belgijski prestolnici, so poleg Khalida El Bakraouija, ki se je razstrelil, posnele še enega moškega z veliko torbo. Neimenovan policijski vir je za AFP povedal, da naj bi se Bakraoui pogovarjal z enim moškim, ki pa nato ni stopil z njim na vlak. Preiskovalci pa zdaj hočejo ugotoviti, kdo je ta moški.

V bombnem napadu na postajo podzemne železnice je bilo sicer po zadnjih podatkih ubitih 20 ljudi.

Policija išče tudi tretjega napadalca z bruseljskega letališča Zaventem. Tam sta se razstrelila dva samomorilska napadalca, gre za Brahima El Bakraouija in Najima Laachraouija, ki so ga iskali v povezavi z lanskimi terorističnimi napadi v Parizu. Tretji domnevni napadalec, ki ga je videti na posnetkih nadzornih kamer, pa je pobegnil in ga še iščejo. V eksplozijah na letališču je bilo ubitih 11 ljudi.

Belgijski notranji in pravosodni minister ponudila odstop

Belgijska vlada se je po napadih v Bruslju, v katerih je bilo ubitih 31 ljudi, znašla pod pritiski, potem ko je postalo znano, da so turške oblasti lani poleti pridržale in kasneje v Belgijo izgnale Brahima El Bakraouija, enega od napadalcev, odgovornih za torkove teroristične napade v Bruslju. Belgijskim oblastem pa kljub turškim opozorilom ni uspelo potrditi povezav osumljenca s terorizmom.

Belgijska ministra za notranje zadeve in pravosodje Jan Jambon in Koen Geens sta ponudila odstop, so danes potrdili njuni predstavniki. Po poročanju medijev je premier Charles Michel ponudbi za odstop zavrnil. Za zdaj še ni jasno, zakaj sta ministra ponudila odstop, mediji pa ugibajo o povezavi s torkovimi terorističnimi napadi v Bruslju.

Danes zasedanje notranjih ministrov EU

Po torkovih terorističnih napadih se bodo danes popoldne na izrednem zasedanju v Bruslju sešli notranji ministri držav članic EU ter predstavniki evropskih institucij.

V Belgiji bo danes zadnji dan tridnevnega žalovanja po napadih. Žrtev napadov se bodo po napovedih po vsej Belgiji danes ob 14.30 spomnili z minuto molka. Že včeraj so se žrtvam poklonili z minuto molka v Bruslju.

Clintonova: Evropa lahko v boju proti terorizmu stori več

Najverjetnejša kandidatka demokratov na ameriških predsedniških volitvah in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton je včeraj dejala, da so teroristični napadi v Bruslju »najnovejši krut opomin«, da je treba storiti več za poraz skrajne Islamske države (IS). Pri tem je bila kritična do EU, češ da lahko v boju proti terorizmu stori več.