Nemčija v krepitev razvojne pomoči Turčiji

Razvojna pomoč bo namenjena investicijam v šole, poklicno izobraževanje in v krepitev komunalne infrastrukture.
Objavljeno
24. januar 2016 13.05
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Berlin/Atene - Nemčija namerava zaradi migrantske krize okrepiti svojo razvojno pomoč Turčiji. Nemški razvojni minister Gerd Müller je namreč dejal, da bodo sodelovanje s Turčijo v letošnjem letu povečali s 36 na 50 milijonov evrov. Medtem pa je Grčija zaprosila EU za pomoč pri vračanju migrantov v Turčijo.

Müller je v danes objavljenem pogovoru za nemški časnik Bild am Sonntag poudaril, da bo razvojna pomoč namenjena investicijam v šole, poklicno izobraževanje in v krepitev komunalne infrastrukture predvsem na turških mejnih območjih. »Turčija je sprejela 2,5 milijona sirskih beguncev. Tem ljudem moramo dati perspektivo in k temu prispevamo svoj del,« je povedal Müller.

Medtem je Grčija EU zaprosila za pomoč pri vračanju migrantov, ki ne bodo deležni mednarodne zaščite, v Turčijo. Grški zunanji minister Nikos Kocias je v soboto dejal, da naj pri vračanju pomaga evropska agencija za zunanje meje Frontex. Ta predlog je sicer že dan prej v Berlinu predstavil nemškemu kolegu Frank-Walterju Steinmeierju.

Frontex ima trenutno v Egejskem morju 15 patruljnih ladij, njihova misija pa je pomoč grški obalni straži pri nadzorovanju in reševalnih operacijah.

A Kocias si želi, da bi Frontex napotil okoli 100 ladij v ozek pas morja med Grčijo in Turčijo, preko katerega je lani okoli 850.000 beguncev in migrantov doseglo evropska tla.

Grčija je že večkrat pozvala Frontex, naj pomaga vračati ljudi, kot so recimo migranti iz Maroka in Pakistana, za katere je malo možnosti, da bodo deležni mednarodne zaščite. Atene si želijo še pritiska na Ankaro, naj spoštuje sporazume o vračanju migrantov.