Nemčija za močno Evropo skupaj z Veliko Britanijo

Na dan brexita v Calaisu ne bo več migrantov, pravijo Francozi. Schäuble: EU poskuša razdeliti tudi Vladimir Putin.
Objavljeno
03. marec 2016 22.24
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
Berlin – Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble se je v Londonu zavzel za obstanek Velike Britanije v Evropski uniji, Francija pa v primeru britanskega izstopa iz Evropske unije grozi s končanjem nadzora na meji v Calaisu in drugje.

»Spopad za brexit bo na koncu tako kot bitka pri Waterlooju dobljen ali izgubljen na igriščih Etona med dvema slavnima 'starima fantoma' Davidom Cameronom in Borisom Johnsonom,« komentira britanski Guardian. »A to ne pomeni, da bodo evropski in ameriški politiki v prihodnjih treh mesecih popolnoma odsotni na fronti, kritično vlogo lahko odigrajo tako s svojimi izjavami kot z vodenjem Evropske unije.« Nemški minister za finance Wolfgang Schäuble se je ofenzivi proti britanskemu izstopu iz EU pridružil s četrtkovim nastopom na britanski trgovinski zbornici in London School of Economic and Political Science.

Vodilni francoski politiki medtem grozijo, da brexitu lahko sledi poplava beguncev v Veliko Britanijo. Če bo Velika Britanija izstopila iz Evropske unije, bo Francija končala mejni nadzor v Calaisu in pred predorom pod Rokavskim prelivom, je časopisu Financial Times povedal francoski gospodarski minister Emmanuel Macron. Na dan brexita v Calaisu ne bo več migrantov, je dejal francoski politik. Macron je spet opozoril tudi na morebitno britansko izgubo dostopa do skupnega evropskega trga.

Zagovorniki britanskega izstopa iz EU odgovarjajo, da jih je le bruseljski strah pred brexitom rešil evropskih regulatorskih neumnosti. Poudarjajo, da je država leta 1973 v bruseljske blagajne plačala več kot 500 milijard funtov, da je evropsko sodišče v imenu človekovih in družinskih pravic prepovedovalo celo izgone teroristov. Potrebujemo Nato, ne EU, na svarila tistih, ki opozarjajo pred rusko in drugo nevarnostjo, odgovarjajo nekdanji minister za obrambo Liam Fox in zagovorniki brexita.

Osborne: EU se ne sme izriniti iz svetovnega gospodarstva

Predsednik britanske centralne banke Mark Carney nasprotno meni, da bi visok zunanjetrgovinski primanjkljaj lahko prinesel nestabilnost. Velika Britanija pa že več kot leto dni več izvozi v druge države sveta kot v EU in zaradi teh in drugih nevarnosti so zelo zaskrbljeni tudi mnogi v Berlinu. V četrtek je v Londonu nastopil tudi nemški minister za finance Wolfgang Schäuble. »Z vsem dolžnim spoštovanjem do Henryja Kissingerja ne mislim, da je Nemčija prevelika za Evropo in premajhna za svet,« je v svojem predavanju na LSE dejal krščanskodemokratski politik – ker je po njegovem prepričanju danes za svet premajhna vsaka evropska država. Tudi njemu ni bilo treba dodati, da je takšna morda tudi Velika Britanija.

Krščanskodemokratska Nemčija in konservativna Velika Britanija imata še številne druge skupne točke, med drugim se strinjata, da Evropa ne sme postati lovišče za najrazličnejše iskalce socialne pomoči. Besede britanskega ministra za finance Georgea Osborna, da se Evropa ne sme z visokimi cenami izriniti iz svetovnega gospodarstva, bi lahko podpisala tudi njegov nemški kolega in nemška kanclerka. »V tem primeru prihodnje generacije ne bodo imele dela, življenjski standard se bo znižal in Unija bo izgubila podporo Evropejcev,« je Osborne novembra povedal v Berlinu. Nemčija namerava tudi sama uveljavljati nekatere odpustke, ki jih je pridobil britanski premier David Cameron, med njimi plačevanje otroških dodatkov skladno s standardi tistih držav EU, v katerih živijo otroci.

Že Francija s svojo državno centralistično tradicijo pogosto ne misli tako, Nemčija pa mora upoštevati tudi in morda celo predvsem interese svojih celinskih sosed. Begunska kriza pa evropska razmerja postavlja na nove temelje, in kot je v Londonu poudaril tudi minister za finance Schäuble, bo morala celina aktivneje sodelovati v stabilizaciji svoje sredozemske in druge soseščine. »Naj bo begunska kriza priložnost za izboljšanje skupne evropske varnostne in zunanje politike,« je pozval, prepričan, da Evropo poskuša razdeliti tudi ruski predsednik Vladimir Putin, hkrati pa Evropa po njegovem mnenju ne more več tako kot v preteklosti računati na ZDA. Hočemo Evropo, ki bo močna in konkurenčna, je dejal: »In hočemo, da bo Velika Britanija z nami!«