Nemške priprave na morebitno zavračanje beguncev na mejah

Če bo tako odločila vladajoča politika, želijo mejo z Avstrijo popolnoma nadzorovati v nekaj urah.
Objavljeno
28. februar 2016 15.06
B. K.
B. K.

Berlin – Bavarska se pripravlja na morebitno zaprtje svoje južne meje za begunce z Bližnjega vzhoda in drugod, poroča časopis Passauer Neue Presse. Če bo tako odločila vladajoča politika, želijo mejo z Avstrijo popolnoma nadzorovati v nekaj urah. Tam, kjer so že bile mejne kontrole, naj bi jih obnovili, nadzor pa okrepili tudi na tako imenovani zeleni meji.

»Dramatično« zmanjšanje begunskega vala zahteva tudi nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, notranji minister Thomas de Maizière pa v primeru nadaljevanja sedanjega begunskega vala govori o »drugih ukrepih«. Obdobje spuščanja naprej se po njegovem prepričanju končuje, po informacijah časopisa Welt am Sonntag se tudi zvezno notranje ministrstvo že pripravlja na morebitno zavračanje beguncev na nemških mejah.

Odločitev o tem bo odvisna od uspeha vzhodnoevropskih in balkanskih držav pri zapiranju meja ter rezultatov za sedmi marec napovedanega vrha EU s Turčijo o zavarovanju turško-grške meje, bolj ali manj soglašajo v Münchnu, prvi postaji dosedanjega begunskega toka z balkanske poti, in vse bolj tudi v Berlinu. V skrajnem primeru ne izključujejo niti vračanja beguncev v varne države vstopa.