Obvezne izkaznice za prosilce za azil

Povečanje nadzora: Nemci so čedalje bolj nezadovoljni s kanclerkino begunsko politiko.
Objavljeno
15. januar 2016 10.51
EUROPE-MIGRANTS/GERMANY
Barbara Kramžar
Barbara Kramžar
Berlin - Letos bodo begunci v Nemčiji dobili izkaznice z osnovnimi podatki o rojstnem kraju, zdravstvenemu stanju in celo prstnimi odtisi, so sklenili v nemškem parlamentu. Tako si želijo bolje nadzorovati dotok ljudi in njihove morebitne kršitve zakonov.

Vlada kanclerke Angele Merkel se je že decembra lani dogovorila o izkaznicah, brez katerih begunci ne bodo upravičeni do socialnih in drugih uslug, zdaj je to blagoslovil še bundestag in kmalu naj bi imel vsak prosilec za azil dokument z osnovnimi osebnimi podatki vedno pri sebi. Doslej oblasti niso imele pravega nadzora nad ljudmi, ki množično prihajajo v državo, še posebej pogosti so kratki stiki med različnimi državnimi službami, mnogi begunci so večkrat registrirani, drugi sploh ne. Univerzalna izkaznica naj bi do poletja preprečila kaos.

Preobremenjenost zaradi množice prišlekov

Kanclerka Angela Merkel uradno še nasprotuje večjemu zavračanju beguncev na nemških mejah, pa čeprav že zdaj v državo ne spuščajo ljudi, namenjenih v druge ciljne države. Tudi mnogi v njeni stranki vztrajno zahtevajo več od pomembnega zmanjšanja števila beguncev, ki ga zdaj zagovarja krščanskodemokratska prvakinja. Po javnomnenjski raziskavi, ki jo je objavila televizijska družba ZDF, kar 60 odstotkov Nemcev občuti preobremenjenost zaradi tolikšne množice prišlekov, več kot polovica zaradi tega kritizira delo vlade. Kar tretjina vprašanih je po silvestrskih spolnih in roparskih napadih v Kölnu in drugih nemških mestih »bistveno spremenila« svoj odnos do beguncev, 70 odstotkov jih pričakuje še več kriminalnih dejanj.

Nemška vlada zaostruje zakonodajo in razmišlja o vrsti drugih ukrepov, vendar kanclerkin »zmogli bomo« zmanjšuje njeno verodostojnost v očeh tistih, ki so zaradi vala beguncev vse bolj živčni. Nemški in svetovni mediji so v četrtek poročali o avtobusu z begunci, ki so ga iz bavarskega Landhuta poslali pred berlinsko kanclersko palačo, čeprav so se razen peščice, ki so želeli ostati v prestolnici, neprostovoljni popotniki že vrnili nazaj. Bavarski finančni minister Markus Söder že zahteva glasovanje v bundestagu o kanclerkini begunski politiki, ki po njegovem prepričanju ni demokratično legitimna. Krščanskosocialna CSU je sicer sestrska stranka kanclerkine CDU, v begunski krizi pa sta čedalje bolj vsaka na svojem bregu.

Nekatere z begunci preobremenjene lokalne skupnosti si poskušajo pomagati po svoje. V porenskem Rheinbergu so po kölnskih dogodkih s težkim srcem odpovedali karneval, ki je marsikje na nemškem zahodu pomemben, in za odpoved okrivili tudi bližnje zatočišče za več kot 500 beguncev.

Oblasti se bojijo, da bodo ti napačno razumeli karnevalsko rajanje, v Bornheimu pri Bonnu pa so moškim beguncem prepovedali vstopiti v pokriti bazen. Več žensk se je pritožilo zaradi grabljenja in nadlegovanja, in čeprav to niso kazniva dejanja, nočejo, da bi se ženske počutile negotovo.

Iz Kölna poročajo tudi o skokovitem porastu prodaje strelnega orožja in sprejev s poprom, potem ko se je zaradi silvestrskega nadlegovanja po večini arabskih storilcev pritožilo več kot 700 žensk. Po policijskih podatkih je število kazenskih dejanj, ki jih zakrivijo severnoafriški moški, lani močno naraslo.